Buitengerechtelijke executies uitgevoerd in Burundi op 11 december

Print

Een concert werd afgelopen weekend gehouden om de situatie in Burundi onder de aandacht te brengen. Foto: REUTERS

De Burundese veiligheidstroepen hebben op 11 december ‘op systematische wijze tientallen mensen’ gedood, onder meer door hen buitengerechtelijk te executeren, zegt Amnesty International dinsdag in een nieuw rapport over de toestand in het kleine Centraal-Afrikaanse land, dat in een zware politieke crisis verkeert.

In het rapport (onder de titel ‘My children are scared - Burundi’s deepening human rights crisis’) zet Amnesty International de gegevens uiteen die de mensenrechtenorganisatie vergaard heeft over de buitengerechtelijke executies, willekeurige arrestaties en plunderingen door politieagenten op 11 december in Bujumbura.

In het weekend van 11 en 12 december vielen niet-geïdentificeerde groepen drie militaire instellingen aan in en rond de hoofdstad Bujumbura. Volgens het leger kwamen 87 mensen, onder wie 8 militairen, om het leven. De wraakacties van het regime die daarop volgden, eisten volgens de oppositie 150 à 200 mensenlevens, verspreid over de straten van de hoofdstad. Tientallen mensen worden vermist.

Die dag, met het grootste aantal doden sinds de huidige politieke onrust begon, waren de straten van Bujumbura bezaaid met lijken. ‘Veel mensen werden gedood met één enkele kogel door het hoofd. Ten minste één lichaam werd geboeid teruggevonden’, aldus Muthoni Wanyeki, regionaal directrice van de ngo.

‘De gewelddadige tactieken van de veiligheidstroepen die dag leidden tot een dramatische escalatie in de omvang en intensiteit van de operaties’, zegt de organisatie in het rapport. ‘Mannen werden uit hun huizen gesleept en van dichtbij neergeschoten. Anderen werden al neergeknald op het moment dat ze hun deur openden.’

Sinds april heerst er grote chaos in het arme Afrikaanse land. Toen brak er protest uit tegen de ongrondwettelijk geachte derde termijn waarvoor president Pierre Nkurunziza zich kandidaat stelde. Bijna een kwart miljoen mensen zijn uit vrees voor een verdere escalatie van het geweld naar de buurlanden gevlucht. In het land met ongeveer 11 miljoen inwoners woedde tien jaar geleden nog een burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s, waarbij 300.000 doden vielen.