Hogere straf voor Nederlandse ‘journaalkaper’

Print
Hogere straf voor Nederlandse ‘journaalkaper’

Foto: AFP

Tarik Z., de man die begin dit jaar het Nederlandse televisiejournaal kaapte, is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden, waarvan 24 voorwaardelijk. Dat is een hogere straf dan hij eerder van de rechtbank kreeg.

De twintigjarige Z. uit Pijnacker drong op 29 januari netjes gekleed de studio van het NOS Journaal binnen, gewapend met een gasalarmpistool, en eiste zendtijd. Het journaal ging daardoor niet door. De student vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie.

Veroordeling

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel de openbare aanklager als Z. gingen in beroep tegen deze straf bij het hof in Leeuwarden.

Het hof komt tot een hogere straf omdat het anders denkt over de media-aandacht die het incident veroorzaakte. Volgens de advocaat van Z. zou de straf lager moeten uitvallen, omdat zijn cliënt uren na het incident herkenbaar in beeld werd gebracht. Het hof houdt hier geen rekening mee omdat Z. zelf de media zocht. “Dat de NOS zelf keuzes heeft gemaakt over de uitzending van het tegen hen gerichte handelen van verdachte maakt dit niet anders”, valt te lezen in de uitspraak.