“Zijn voetbalstewards vertegenwoordigers van de openbare orde?”

Print
“Zijn voetbalstewards vertegenwoordigers van de openbare orde?”

Foto: archief

Genk -

Zijn stewards tijdens een voetbalwedstrijd vertegenwoordigers van het openbare gezag of niet? Dat is een van de vragen waarover alle partijen de komende maanden een standpunt moeten innemen in de zaak van de vijf KRC Genk-supporters die terechtstaan voor rellen waarbij vier stewards gewond raakten.

Na de wedstrijd tegen KAA Gent van vorig seizoen verzamelden een honderdtal supporters van Genk, waarvan sommigen gemaskerd met een bivakmuts, aan een van de ingangen van de Cristal Arena. De misnoegde supporters scandeerden leuzen tegen het bestuur, gooiden met rookbommetjes, voetzoekers en Bengaals vuurwerk, en probeerden het bestuurslokaal te bestormen. Bij schermutselingen raakten vier stewards gewond en zou een van de beklaagden naar een politieagent en zijn hond getrapt hebben.

Het Openbaar Ministerie vroeg een gevangenisstraf van één jaar, al dan niet met uitstel, een geldboete van 1.200 euro en een stadionverbod van drie jaar voor de vijf supporters die op de camerabeelden herkend werden.

In een tussenvonnis stelt de rechter zich de vraag of stewards en veiligheidspersoneel, die in opdracht van de politie de openbare orde moeten handhaven tijdens en na een voetbalwedstrijd, ook dezelfde wettelijke bescherming genieten als een ministerieel ambtenaar of politieagent. Weerspannigheid tegen de politie kan bestraft worden met een gevangenisstraf tot één jaar.

Alle partijen krijgen tot 8 maart om hun standpunt hierover te formuleren en om eventuele bewijzen van sancties tegen de supporters door KRC Genk aan te leveren.