UA: “Vrouwen werken dichter bij huis dan mannen”

Print
UA: “Vrouwen werken dichter bij huis dan mannen”

Archiefbeeld Foto: pressmaster - Fotolia

Belgische vrouwen werken op gemiddeld achttien kilometer van thuis. Voor mannen ligt dat op 23 kilometer. Wellicht werken vrouwen dichter bij huis omwille van kinderen of familie. Dat concluderen transporteconomen van de UAntwerpen.

De onderzoekers onderzochten de afstand tussen woonplaats en arbeidsplaats op basis van gegevens uit de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Vrouwen blijken gemiddeld vijf kilometer dichter bij huis te werken.

“Het ‘daily urban system’ van een vrouw is dus een stuk kleiner dan dat van een man”, zegt hoogleraar Ann Verhetsel. “De oorzaak ligt allicht bij het feit dat vrouwen meer de zorg voor kinderen en andere familieleden op zich nemen. Het betekent ook dat ze in een gemiddeld kleinere regio op zoek gaan naar een job, wat hun keuzemogelijkheden beperkt.”

Andere vaststelling is dat wie minder verdient, minder ver van huis werkt. De kaart voor alle Belgische pendelaars leert ook dat de taalgrens vaak ook een grens is voor de pendelaars. “Alleen in Brussel wordt die grens doorbroken. De hoofdstad is duidelijk een aantrekkingspool voor het hele land”, zegt onderzoeker Michiel De Meyere. “De kaart toont verder ook aan dat provincies, zeker Limburg en West-Vlaanderen, echte structuren zijn en niet louter administratieve afbakeningen. Ook valt op dat de Kempen en het Waasland zich duidelijk manifesteren als aparte clusters.”