Mama

“Vrouwen van dertig krijgen slimmere kinderen”

Print
“Vrouwen van dertig krijgen slimmere kinderen”

Foto: Shutterstock

Vrouwen die tot hun dertigste wachten om kinderen te krijgen, zetten slimmere jongens en meisjes op de wereld dan jongere mama’s. Dat is althans de conclusie van wetenschappers aan de London School of Economics, die werd gepubliceerd in het vakblad Biodemography and Social Biology.

Een team wetenschappers boog zich over de gegevens uit de Millennium Cohort Study, een langlopend programma dat de ontwikkeling van 18.000 Britse kinderen observeert. De vorsers keken op welke leeftijd vrouwen voor het eerst moeder werden en welke voor- of nadelen dat hun leeftijd kon hebben voor hun nageslacht. De kinderen waren op het moment van de observatie allemaal vijf jaar.

Uit die analyse blijkt dat de kinderen van vrouwen die op of na hun dertigste mama werden opvallend beter scoren op cognitieve tests en dus slimmer zijn dan kinderen van dames die op jongere leeftijd moeder werden. Kinderen van vrouwen die na hun veertigste bevallen, hebben dan weer meer kans om obees te worden. De reden? Rijpere mama’s spelen volgens de onderzoekers minder actief met hun kroost.

“Vrouwen die mama worden als dertiger zijn wellicht dames die een hogere opleiding hebben genoten. Ze hebben daarom vaker een hoger inkomen. Daarnaast is de kans groter dat de relatie met hun partner stabiel is, het om een geplande zwangerschap gaat en ze een gezonde levensstijl hebben”, zegt hoofdonderzoekster Alice Goisis aan het Britse dagblad Times. Ze voegde eraan toe dat hoe ouder mama’s zijn, hoe minder vaak ze roken, hoe groter de kans dat ze voor borstvoeding kiezen en hoe meer ze hun kinderen een verhaal voorlezen als ze gaan slapen.

De vorsers beklemtonen dat er meer onderzoek nodig is om de voor- en nadelen die gepaard gaan met de leeftijd waarop een vrouw mama wordt beter moeten worden onderzocht. In deze studie maakten slechts 53 dames deel uit van de vrouwen die tijdens na hun veertigste moeder zijn geworden.

Niet te missen