Strijdvaardige Platini haalt uit naar FIFA: “Zielig wat ze deden”

Print
Strijdvaardige Platini haalt uit naar FIFA: “Zielig wat ze deden”

Foto: AFP

Michel Platini werd maandag door de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA voor acht jaar geschorst omdat hij in 2011 een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro aanvaard had van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Fransman is echter niet van plan het daarbij te laten en kondigde eerder al aan in beroep te gaan bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in het Zwitserse Lausanne. “Daar begint mijn echte strijd”, vertelde Platini dinsdag in een interview met het Franse persagentschap AFP.

De geschorste UEFA-voorzitter boycotte vorige week zijn eigen verhoor omdat hij vond dat het vermoeden van onschuld geschonden was. Hij hoopt bij het Sporttribunaal wel een eerlijk proces te krijgen. “Ik ben klaar om te vechten tegen het onrecht dat me is aangedaan, ik wil mijn onschuld aantonen. Intussen is mijn goede naam wel besmeurd in de pers, net als die van Sepp Blatter”, aldus Platini.

De Fransman hoopt in beroep zijn schorsing ongedaan te krijgen opdat hij begin volgend jaar toch mag deelnemen aan de voorzittersverkiezingen bij de FIFA. Totdat het schandaal bij de Wereldvoetbalbond uitbarstte, was de voormalige Franse international en sterspeler van Juventus de topfavoriet om Blatter op te volgen aan het hoofd van de machtigste sportbond ter wereld.

“De leden van de Ethische Commissie hadden als belangrijkste bekommernis me te verhinderen dat ik kon deelnemen aan de voorzittersverkiezingen. Dat is geen ethische werkwijze, het is alleen maar zielig.”