Eerbetoon aan 500 soldaten die in 1914 ten oorlog trokken

Print

Foto: Miranda Gijsen

Riemst - Wie de laatste weken eens op bezoek geweest is in onze bibliotheek, het Sociaal Huis, Zaal 't Paenhuys of de begraafplaats in Riemst-Centrum heeft het vast en zeker opgemerkt. Een indrukwekkend spandoek met daaarop de namen van de 500 Riemstse soldaten die in 1914 naar het oorlogsfront trokken.

In 2014 hebben heel wat heemkundige kringen uit Riemst activiteiten georganiseerd of publicaties geschreven om de 'Groote oorlog', die toen precies 100 jaar geleden startte, te herdenken. Sluitstuk was het boek "Aan m'n geachte familie, 500 Riemstse soldaten in de Groote Oorlog" en de tentoonstelling 'Dorpen van Riemst in '14 - '18' van GOGRI, het Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Riemst.

Als eerbetoon aan deze 500 jonge mannen werd er door GOGRI in samenwerking met de gemeente Riemst een mega-spandoek van bijna 17 meter lang en 2,5 meter hoog gemaakt. De namen van de Riemste soldaten staan in een muur van mergelblokken gekrast, geïnspireerd op de indrukwekkende Menenpoort in Ieper. De namen van de gesneuvelden zijn in het rood gezet. Rood, de kleur van de klaproos, rood, de kleur van het bloed.

Vandaag kan je dit symbolisch en tijdelijk herdenkingsmonument gaan bekijken aan het Paenhuysplein, en dit nog tot in 2018, dan wordt de herdenking aan de Eerste Wereldoorlog afgesloten.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio