“Moslims beschermden christenen van Al Shabaab-strijders”

Print
“Moslims beschermden christenen van Al Shabaab-strijders”

De bus die vorig jaar werd tegengehouden in Mandera. Foto: REUTERS

Een groep moslims heeft geweigerd om hun niet-islamitische medereizigers uit te leveren toen hun bus werd tegengehouden door gewapende strijders van Al Shabaab. Ondanks de dreiging om allemaal geëxecuteerd te worden hielden ze voet bij stuk, en redden zo het leven van tientallen mensen.

De aanval vond plaats in Mandera, in het noordoosten van Kenia. Vorig jaar hielden leden van Al-Shabaab in dezelfde streek al eens een bus tegen in Nairobi, waarna ze 28 niet-moslims executeerden.

Abdi Mohamud Abdi, die maandag op de bus zat, vertelt aan het persagentschap Reuters hoe een tiental gewapende strijders van Al Shabaab de bus beschoot en omsingelde. Daarna bevolen ze de moslims op de bus om zich af te zonderen van de christenen. Maar die weigerden. “We gaven zelfs wat islamitische kledij aan de niet-moslims, zodat ze moeilijker te herkennen waren. De strijders dreigden dat ze ons allemaal zouden neerschieten, maar we bleven weigeren, en beschermden onze broeders en zusters. Uiteindelijk gaven ze het op, al zeiden ze dat ze terug zouden komen.”

Julius Otieno, adjunct-commissaris van de provincie, bevestigt het verhaal. Volgens hem vielen er twee doden, een van hen zou de buschauffeur zijn, en vier gewonden.

Door eerdere aanvallen krijgen bussen in Mandera normaal politiebegeleiding, maar dat zou nu niet gebeurd zijn, omdat de bus een politiepost voorbij reed. Andere bronnen zeggen dat de begeleidende politiewagen in panne viel.

Al Shabaab zegt dat het aanvallen zal blijven uitvoeren tot Kenia zich terugtrekt uit de troepenmacht van de Afrikaanse Unie die de milities in Somalië bestrijdt. In april dit jaar vielen ze een universiteit in Garissa aan, en schoten 150 mensen dood omdat ze niet uit de koran konden citeren.