Mode

Gaat kasjmier ten onder aan eigen succes?

Print
Gaat kasjmier ten onder aan eigen succes?

Foto: Shutterstock

Terwijl een kasjmieren trui vroeger echt een luxeproduct was, zijn de prijzen tegenwoordig gedemocratiseerd. Zo vind je bij pakweg de H&M vandaag een dergelijke zachte wollen trui al voor 80 euro. Maar er is een keerzijde aan die medaille, het voortbestaan van de zachte wol wordt bedreigd door de grote vraag ernaar en de klimaatsveranderingen

Kasjmier is afkomstig van de zachtste buik- en nekharen van de wintervacht van kasjmiergeiten. Die komen voornamelijk voor in Centraal-Azië, in China en Mongolië. Voor één kasjmieren trui zijn de haren van vier geiten nodig. Door de grote vraag naar de stof nemen herders in die gebieden steeds grotere kuddes. De totale geitenpopulatie in Mongolië verdubbelde bijna, tussen 1993 en 2009, van 23 naar 44 miljoen, schrijft 'The Business of Fashion'. Gevolg: ze grazen de weides leeg. Gevolg daarop: ondervoede geiten met een minder mooie vacht, waardoor nog grotere kuddes nodig zijn om aan de vraag te voldoen.

Maar dat is niet het enige wat het voortbestaan van de kuddes bedreigt. De veranderingen in het klimaat en ecosysteem zijn de tweede uitdaging waarmee de geitenherders af te rekenen krijgen. De nieuwe weersomstandigheden met waterschaarste en winterstormen als gevolg hebben er al voor gezorgd dat de kwaliteit van het haar achteruitgaat. Bovendien zijn volgens het rapport van Kering en de ngo Business for Social Responsibility (BSR) in 2010 ongeveer 9 miljoen dieren gestorven aan de combinatie van die extreme klimaatfactoren.

Als er niet snel wat verandert, lijkt het erop dat de handel in kasjmier ten dode is opgeschreven. Een groot probleem voor de Mongoolse gemeenschap, want ongeveer 50 procent van de Mongolen is voor een inkomen afhankelijk van de productie van de zachte wol.  

Niet te missen