Ministers schieten "bizar" voorstel van vakbonden voor 'ontmijner' af

Print
Ministers schieten "bizar" voorstel van vakbonden voor 'ontmijner' af

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Foto: BELGA

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en de federale vicepremiers wijzen het voorstel van de spoorbonden van de hand om een ‘ontmijner’ het sociaal conflict bij de NMBS te helpen oplossen. "Het sociaal overleg kent sociaal bemiddelaars", zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Ontmijners, verkenners en andere creatieve voorstellen zijn in het sociaal overleg niet aanwezig."

"De positie van de federale overheid is zeer duidelijk", zei minister van Mobiliteit Galant voor de aanvang van het kernkabinet aan de RTBF. "Als de stakingsaanzeggingen worden ingetrokken, zal er een bemiddelaar gezonden worden. Het voorstel van de vakbonden verandert de mening van de regering niet."

Om het sociaal conflict bij de NMBS uit het slop te helpen vroegen vakbonden en directie vorige week aan Kris Peeters om bemiddeling te organiseren. De regering ging daar vrijdag op in. Ze stelde voor om bemiddelaars het veld in te sturen, maar dan moesten de vakbonden hun stakingsaanzegging voor vijf dagen in januari opschorten.

“Je kan blijven vragen”

Maandag vroegen ACV en ACOD op hun beurt een ontmijner aan te stellen om de patstelling in het sociaal conflict te doorbreken. De vijf stakingsdagen in januari bleven voorlopig wel behouden.

Bij aanvang van het kernkabinet dinsdagochtend onthaalden de vicepremiers die piste niet meteen op applaus. “Ik denk dat de regendans nu wel mag stoppen”, stelde Alexander De Croo (Open VLD). “Je kan blijven vragen”, vulde N-VA’er Jan Jambon aan. Het opschorten van de stakingsaanzegging was volgens Jambon een voorwaarde van de regering om een bemiddelaar aan te duiden. Het zou ook “niet fair” zijn iemand te laten bemiddelen terwijl er een stakingsdreiging aanwezig is.

“Bizar en niet adequaat”

Vicepremier Peeters noemde het voorstel dan weer “bizar en niet adequaat”. Ontmijners en verkenners zijn niet in het sociaal overleg aanwezig. “We hebben die in de politiek gekend en die zijn niet allemaal succesvol verlopen”, reageerde de CD&V’er. Ook hij noemt het belangrijk dat de “hypotheek” van een stakingsaanzegging wordt gelicht. Ook MR-vicepremier Didier Reynders blijft erbij dat de stakingsdreiging eerst aan de kant moet worden geschoven.

De federale topministers, aangevuld met enkele vakministers, zitten sinds 9 uur opnieuw samen in de Lambermont. In de ambtswoning van de premier zoeken ze opnieuw naar een akkoord over verschillende dossiers die nog op tafel liggen. Naast de NMBS gaat het over de toekomst van het leger, het kerntakendebat bij de politie, de witte kassa, de re-integratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt en asiel en migratie.

Groot Kerstakkoord

Het ziet er niet naar uit dat een Groot Kerstkkoord voor vandaag zal zijn. “De enige zekerheid voor het einde van het jaar is dat Kerstmis zal plaatsvinden”, stelde De Croo. “Er zijn nog heel wat feestdagen”, zei Jambon. “Als het geen Kerstakkoord wordt, dan is een Nieuwjaarsakkoord ook mogelijk.”

Ook Peeters liet horen bereid te zijn de komende dagen nog voort te onderhandelen. “Een goed akkoord is beter dan de timing van het akkoord”, besloot Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).

In elk geval vindt woensdag een bijeenkomst plaats van het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen en een ministerraad. Ergens daartussen komt het kernkabinet opnieuw bijeen.