Paddenoverzetters van Beringen vieren oudste vrijwilliger (80)

Print
Paddenoverzetters van Beringen vieren oudste vrijwilliger (80)

Foto: lambert reynders

Beringen-Mijn

Beringen - Paddenoverzetters van Beringen vieren hun oudste vrijwilliger.

De vrijwilligersgroep van Beringen vierde haar oudste vrijwilliger. Sus Vandoninck is 80 en is vrijwilliger van het eerste uur.
Sus typeerde zich van bij het begin als enthousiast en zorgzaam lid binnen de groep. Elke ochtend en elke avond is Sus present tijdens de overzetperiode. Hij zorgt niet alleen voor de padden, maar snoeit ook overhangende takken weg voor de andere vrijwilligers. Als er klassen op bezoek komen, brengt hij handdoeken en warm water mee voor de kinderhandjes, zelfs verdwaalde poesjes op de terril vinden bij hem een nieuwe thuis. Sus is ziek, maar volgt het werk van de groep met onverminderde interesse op.
Al 10 jaar zijn de vrijwilligers actief in de Steenstortstraat. Een zeer intensieve bezigheid want de Steenstortstraat is de grootste overzetplaats van amfibieën in Vlaanderen. Het aantal dieren is sedert begin van de overzet in 2006 sterk toegenomen van 3.600 dieren tot 8.000 dieren in 2015. Strenge winters, koude voorjaren, maar ook ingrepen op de terril hebben in de voorbije jaren belangrijke schommelingen in het aantal overgezette dieren veroorzaakt. 2011 en 2012 waren de piekjaren met meer dan 12000 diertjes, die één voor één door de handen van de vrijwilligers moeten gaan.
Ook in 2016 zullen vrijwilligers de padden weer naar de overkant van de straat helpen. Mogelijk wordt dit het laatste jaar, want de stad Beringen heeft de intentie om een vaste oversteek voor amfibieën te bouwen door middel van tunnels onder de weg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio