Agressieve vrouw die nikab weigert af te doen bij politiecontrole krijgt celstraf

Print
Agressieve vrouw die nikab weigert af te doen bij politiecontrole krijgt celstraf

Foto: belga

Brussel / Jette -

Stephanie Djato, de 27-jarige vrouw die op 31 mei 2012 opgepakt werd in Jette omdat ze haar nikab weigerde af te doen, is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden.

Stephanie Djato werd gecontroleerd aan een bushalte in Jette omdat ze een nikab droeg. Toen ze weigerde die hoofddoek af te doen, werd ze meegenomen naar het commissariaat. Onderweg gaf ze een van de agenten, een vrouw, een kopstoot en ook op het commissariaat gedroeg ze zich agressief. Het kwam daar tot een schermutseling waarbij zowel de vrouw als twee vrouwelijke agenten gewond raakten.

Uiteindelijk werd Djato naar het ziekenhuis gebracht en vrijgelaten. Nog dezelfde avond kwam het tot onlusten aan het politiecommissariaat in de Briefdragerstraat in Sint-Jans-Molenbeek nadat Sharia4Belgium, waarbij Djato aanleunde, opgeroepen had tot protestacties. Ook de dagen nadien was het onrustig in de Brusselse gemeente, tot een Parijse moslimextremist in het metrostation Beekkant twee agenten neerstak omwille van het nikab-incident.

De correctionele rechtbank beschouwde Djato als de enige verantwoordelijke voor het incident en legde haar een celstraf van achttien maanden en een boete van 900 euro op. De vrouw moet vier agenten die bij het incident betrokken waren ook een schadevergoeding van elk 2.500 euro betalen. De agente die de kopstoot incasseerde, krijgt een schadevergoeding van 7.200 euro en de politiezone Brussel West een van 607 euro.

Stephanie Djato liet verstek gaan voor haar proces en de rechtbank beval dan ook haar onmiddellijke aanhouding.