Schreurs op dinsdag

Dwarsstraat As

Print
Dwarsstraat As

Foto: HBvL

Vorige donderdag moest mijn vervangwagen voor 18 uur terug in de garage zijn. Een race tegen de klok werd het.

Tijdens de laatste kilometers tikte de autoradio zes keer, het VRT-nieuws begon. Plots, bij de hoofdpunten, kwam de burgemeester van As aan het woord: Miel Craeghs! Een onvoorstelbare sensatie was het. Tijdens het onwennig manoeuvreren met die voorlopige auto, deed deze apotheker uit Niel-bij-As zijn verhaal.

Er was een verdachte, geradicaliseerde, mogelijk gevaarlijke terrorist gearresteerd. In de Dwarsstraat nog wel, al was het om te zeggen: ik ga dwarsliggen. Een jihadist met humor, geef toe. Hij had weliswaar nog geen vlieg kwaad gedaan, maar even in hechtenis nemen moet kunnen.

Miel Craeghs, de vlijtige pillendraaier uit de Hoogstraat nr. 123, beleefde het hoogtepunt van zijn carrière. Moet u even nagaan: hij was eerst twintig jaar eerste schepen geweest, twintig jaar moeten kruipen, a hell of a job, vooraleer een kleine tien jaar geleden de burgemeesterssjerp te kunnen aantrekken.

Het is niet makkelijk om vanuit As het wereldnieuws te halen. Nochtans doet hij er alles aan: Miel is imker, dus een bezige bij. Zo wil hij bijvoorbeeld het toeristisch treintje tussen As en Waterschei weer op de rails krijgen, een mooi project. Maar het was wachten op een gekke dwaas in de Dwarsstraat, alvorens hij in de nationale media zijn woord kon doen.

Met zijn partij behaalde Miel exact 49,10 procent bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Een fraai resultaat, wat wil je? Hij werd goed geschoold voor de politiek, want bij de Kruisheren van Maaseik was hij klasgenoot van Jan Peumans. Die partij van Miel is een lokale lijst, dat voelt lekker aan in As. Geen CVP, CD&V, N-VA, socialisten of wat dan ook, vroeger was het lijst Truyen en nu heet de partij gewoon Voluit! Het heeft iets van een bende alcoholverslaafden die op vrijdagavond na het werk om ter meest pinten gaan drinken. Vol! Uit! Miel verdient later geen standbeeld, neen, geef hem méér! ‘Niel-bij-As’ moet in ‘Miel-bij-As’ veranderd worden, uit eerbetoon. 

Armand Schreurs