Obama plant volgend jaar top over vluchtelingen

Print
Obama plant volgend jaar top over vluchtelingen

Foto: AP

De Amerikaanse president Barack Obama plant in 2016 een vluchtelingentop. Dat maakte de Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power bekend, aldus de Washington Post. Bij de in september geplande top zal het vooral gaan over hulp aan vluchtelingen uit Syrië, maar ook voor mensen die vanwege conflicten en discriminatie uit landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika moeten vluchten.

In de aanloop naar de top willen de Verenigde Staten zich van een groter financieel engagement verzekeren bij hun partners, klonk het.

Intussen vraagt de VN-vluchtelingencommissaris António Guterres in New York een “new deal” voor Syrië en de buurlanden om de vluchtelingencrisis meester te worden. “We hebben een nieuw akkoord nodig tussen de internationale gemeenschap, vooral Europa, en de buren van Syrië”, aldus Guterres aan de Veiligheidsraad.

Zonder kansen op onderwijs voor hun kinderen, toegang tot werk en bescherming tegen armoede zullen vele Syriërs geen andere mogelijkheid zien dan naar Europa te trekken, zei Guterres nog.