Eerste gemeenten weigeren bijkomende vluchtelingen

Print
Eerste gemeenten weigeren bijkomende vluchtelingen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Foto: BELGA

Ingelmunster en Scherpenheuvel-Zichem hebben beslist om niet in te gaan op de vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om bijkomende plaatsen te creëren voor asielzoekers. Francken had deze extra plaatsen voorzien in zijn spreidingsplan dat hij eind vorige week aan alle Belgische gemeenten bezorgde.

Volgens Scherpenheuvel-Zichem werd bij deze beslissing “totaal geen rekening gehouden” met het feit dat Scherpenheuvel-Zichem al 211 asielzoekers opvangt. Begin vorige maand nog opende Fedasil in een voormalig rusthuis in het centrum van Scherpenheuvel een asielcentrum met 200 plaatsen dat uitgebaat wordt door Caritas.

“Een dergelijk opvangcentrum heeft een enorme impact op een gemeente, zowel qua administratie, onderwijs, veiligheid, sensibilisering, OCMW-financiën... Als er nog acht extra plaatsen moeten gecreëerd worden, wordt een stad als de onze wel erg zwaar aangepakt”, aldus burgemeester Manu Claes en OCMW-voorzitter Marie-Jeanne Hendrickx (beiden CD&V).

Criteria

Beiden zijn ook niet te spreken over de criteria die het kabinet-Francken hanteert voor de verdeling van de asielzoekers. Uit contacten die ze hadden met het kabinet blijkt dat er bij de verdeling van de opvangplaatsen wordt rekening gehouden met het bevolkingsaantal, het totaal netto belastbaar inkomen, het reeds aanwezig aantal opvangplaatsen in de gemeente en het aantal leefloners. Gemeenten kunnen worden vrijgesteld van bijkomende plaatsen als hun inspanning om asielzoekers op te vangen reeds meer dan drie maal hoger is dan de gemiddelde opvanginspanning per duizend inwoners. “We vroegen aan het kabinet op wat dit vrijstellingscriterium gebaseerd is, maar men moest ons het antwoord schuldig blijven”, aldus Claes en Hendrickx.

Plafond bereikt

Het gemeentebestuur van het West-Vlaamse Ingelmunster had geen extra asielzoekers meer verwacht. “Op zich kunnen wij nog een woning vrij­maken”, verduidelijkt burgemeester Kurt Windels (De Brug), die een coalitie leidt met daarin ook N-VA, Open Vld en sp.a. “Alleen houdt het daar niet op. Eens hun asielprocedure is afgelopen, willen we die mensen verder begeleiden. Wij zijn een van de meest solidaire gemeenten van Vlaanderen. Maar we hebben ons plafond bereikt.”

Hij zal zijn bezwaren in een brief overmaken aan Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel. De kans dat die op zijn stappen terugkeert, lijkt on­bestaande. “De spreiding is gebaseerd op evenwichtige en eer­lijke parameters”, luidt het op zijn kabinet. Naast bevolkingsaantal zijn dat ook het aantal leefloners, het ­gemiddelde inkomen en het huidige aantal opvangplaatsen. “Als ­Ingelmunster nog vier extra mensen moet opvangen, is dat omdat de objectieve berekening dat uitwijst. Wij hopen dat iedereen zijn schouders onder dit plan zet.”