VAB: “Hervorming autofiscaliteit wordt ordinaire belastingverhoging”

Print
VAB: “Hervorming autofiscaliteit wordt ordinaire belastingverhoging”

Foto: pol de wilde-corelio

De Vlaamse hervorming van de autofiscaliteit dreigt zijn ecologische doel voorbij te schieten en uit te monden in een “ordinaire belastingverhoging”. Dat zegt mobiliteitsclub VAB op basis van een eigen bevraging. De geplande ingrepen in de inschrijvingstaks (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting sturen de mensen onvoldoende in de richting van een groener voertuig. Het zal vooral de prijs aan de pomp zijn die keuze van de consument zal sturen.

De Vlaamse regering stuurt de autofiscaliteit bij. Zowel via de eenmalige inschrijvingstaks (BIV) als via de jaarlijkse verkeersbelasting wil ze mensen in de richting van milieuvriendelijker wagens sturen. Men wil de aankoop van dieselwagens en meer vervuilende voertuigen ontmoedigen en alternatieven zoals elektrische wagens stimuleren.

Maar die doelstelling zal wellicht niet gehaald worden, meent VAB. Zo zijn de tariefverschillen te klein om de keuze van de consument te beïnvloeden. Bovendien zitten er ook tegenstrijdigheden in de hervorming. Terwijl de hervormde BIV mensen ontmoedigt om te investeren in recente, minder vervuilende dieselwagens uit een hogere Euroklasse, beloont de jaarlijkse verkeersbelasting de kopers van jonge dieselwagens.

Volgens VAB zal het dus niet de hervorming van de BIV en de verkeersbelasting zijn die de consument in de richting van een groenere wagen zal sturen. Vooral de prijs aan de pomp zal de doorslag geven. In die zin zal de geplande accijnsverhoging, waarbij de dieselprijzen tegen 2018 geleidelijk worden opgetrokken tot het niveau van de benzineprijzen, een veel grotere impact hebben. Die accijnsverhoging zal voor dieselrijders 60 tot 90 procent van de verwachte meerkost uitmaken.