Topman FWO wordt gevraagd om op te stappen

Print
Topman FWO wordt gevraagd om op te stappen

Jurgen Tack. Foto: BELGA

Jurgen Tack, topman van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), zal worden gevraagd om te vertrekken. Dat meldt De Morgen dinsdag.

Op een vergadering van alle rectoren van de Vlaamse universiteiten werd beslist om Paul De Knop, FWO-voorzitter en rector van de VUB, te vragen om met Tack te onderhandelen. De Knop moet Tack ervan overtuigen de eer aan zichzelf te houden. Er zou een dading worden getroffen, met opzeg- en relocatievergoeding, als de man beslist zelf ontslag te nemen.

“Wij zijn bezig een constructieve oplossing uit te werken”, zegt Paul De Knop in de krant. “Eén waarbij we de belangen van het FWO verdedigen, maar ook oog hebben voor het menselijke aspect.”

Tack kwam pas op 1 november aan de leiding van de stichting, die fundamenteel onderzoek in Vlaanderen financiert. Drie weken geleden kwam hij voor het eerst onder vuur te liggen, toen bekend werd dat hij in 2012 een onbestaande ‘prestigieuze’ prijs in ontvangst heeft genomen. Eerst zei hij misleid te zijn, maar later werd duidelijk dat Tack zelf zijn prijs was gaan kopen.