Chinese mensenrechtenadvocaat krijgt slechts voorwaardelijke straf

Print
Chinese mensenrechtenadvocaat krijgt slechts voorwaardelijke straf

Foto: AP

De dissidente Chinese mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang is dinsdag vrijgelaten uit de gevangenis. Hij heeft van de rechter in Peking een voorwaardelijke celstraf van drie jaar gekregen voor het aanzetten tot raciale haat, zo maakten staatsmedia bekend.

De intussen 50-jarige Pu was ten tijde van de Tiananmen-opstand in 1989 studentenleider en groeide uit tot één van de meest gerenommeerde mensenrechtenadvocaten van het land. Daarbij spaarde hij de kritiek op het communistische regime niet. De advocaat werd in mei vorig jaar opgepakt en ervan beschuldigd te provoceren en aan te zetten tot etnische spanningen. De man maakte gebruik van Weibo, de Chinese versie van Twitter, om kritiek te uiten op het regeringsbeleid in Tibet en ten aanzien van de Oeigoerse moslimminderheid. Hij riskeerde acht jaar cel.

Nu is hij dus vrijgelaten uit de gevangenis, maar hij kreeg wel een voorwaardelijke celstraf. Pu moet zich ook aan een aantal voorwaarden houden, zoals zich “regelmatig, best iedere maand” bij de politie aanmelden. Hij mag ook geen gerechtsbijstand meer verlenen.

Sympathisanten van de man zijn blij met de vrijlating want Pu heeft volgens hen een zwakke gezondheid. “Het vonnis is een schande, maar wel het best mogelijke in het huidige China”, luidt het. De advocaat gaat niet in beroep.