Haïti stelt presidentsverkiezingen uit

Print
Haïti stelt presidentsverkiezingen uit

Huidig president Michel Martelly besliste afgelopen donderdag om ‘een evaluatiecommissie’ op te richten. Foto: AP

De presidents- en parlementsverkiezingen in Haïti worden uitgesteld tot een niet nader bepaalde datum. Dat maakte de kiescommissie maandagavond bekend in een persbericht.

De oppositie in Haïti voert al wekenlang protest omdat er volgens hen sprake was van zware fraude bij de eerste stemmingsronde. Daarvan zou volgens de oppositie vooral presidentskandidaat Jovenel Moïse, de vertegenwoordiger van de huidige regeringspartij PHTK, hebben geprofiteerd. Zijn belangrijkste tegenstander Jude Célestin (Lapeh) weigerde nog verder campagne te voeren en eiste de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Huidig president Michel Martelly besliste afgelopen donderdag om “een evaluatiecommissie” op te richten.

De tweede verkiezingsronde moest normaal komende zondag plaatsvinden, maar die is nu uitgesteld. Er is nog geen nieuwe datum bepaald. “We wachten op de aanbevelingen van de evaluatiecommissie”, luidde het maandagavond.

Er rest in elk geval weinig tijd, want volgens de grondwet moet het parlement op 11 januari opnieuw bijeenkomen. Ten laatste op 7 februari moet een opvolger voor Martelly worden aangeduid.

Het straatarme Haïti wordt al jaren gekenmerkt door bestuurlijke chaos. Er waren al verschillende staatsgrepen en verkiezingsuitslagen worden systematisch betwist. Hierdoor doet ook de economie van het land het erg slecht en draagt het nog steeds de gevolgen van de verwoestende aardbeving in januari 2010, waarbij meer dan 200.000 doden vielen.