DE KERN

Een goede dag

Print
Een goede dag

Het was gisteren een goede dag en al helemaal voor vicepremier en minister van Werk en Economie Kris Peeters. Hij was persoonlijk betrokken bij al dat goede nieuws. Zo sloten brouwers en cafébazen op zijn vraag een akkoord waardoor cafébazen loskomen van de wurgcontracten die ze tot nu kregen opgelegd van de brouwerijen. Sloten - opnieuw op zijn vraag - werkgevers en vakbonden een akkoord waardoor nachtarbeid mogelijk wordt in de sector van de e-commerce.

Vroegen de spoorbonden hem een ontmijner aan te stellen om alsnog de spoorstakingen van januari te voorkomen. En wist de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven te melden dat onze loonkostenhandicap tegen eind volgend jaar volledig zal zijn weggewerkt als gevolg van het Competitiviteitspact van de regering-Di Rupo, waar Kris Peeters herhaaldelijk op aandrong, en als gevolg van de maatregelen van de regering-Michel waar hij zelf aan meewerkte. Er zijn zo van die dagen dat zowat alles meevalt. Kris Pee-ters heeft zijn kerstvakantie meer dan verdiend.

En toch. Het feit dat de loonkostenhandicap die sedert 1996 werd opgebouwd - het jaar waarin de toenmalige regering-Dehaene de wet op de vrijwaring van het concurrentievermogen invoerde - tegen eind volgend jaar wordt weggewerkt, is op zich goed nieuws. Anderzijds blijft de bittere vaststelling dat we twintig volle jaren nodig hadden om die loonkostenhandicap weg te werken. Het geeft alleen maar aan hoe inert ons sociaal overleg is en hoe weinig moedig onze politici waren om een wet die ze zelf stemden en invoerden vervolgens ook toe te passen. Pas onder de regering-Di Rupo werd de kentering ingezet, de regering-Michel gaat door op de ingeslagen weg. Het resultaat van dit alles is dat onze bedrijven te lang niet konden concurreren met die in de buurlanden en er op die manier tienduizenden banen verloren gingen.

Ook de vaststelling dat er nu pas een akkoord is over de mogelijkheid van nachtarbeid bij e-commerce is bitter. Eén van de troeven van dit land is de centrale ligging, ideaal voor bedrijven actief in de sector van de e-commerce. Maar het feit dat nachtarbeid tot nu niet kon, dit in combinatie met onze hogere loonkosten, maakt dat we een aantal bedrijven- vooral bedrijven die rechtstreeks leveren aan de klant - zijn kwijtgespeeld aan onze Nederlandse buren. Ook hiermee liepen we heel veel banen mis en staan we nu voor een moeizame inhaaloperatie.

In dit land kan alles, helaas veelal pas wanneer het water ons zowat aan de lippen staat. Daarna gaat het snel vooruit. Dat is jammer. Mochten we onze problemen sneller aanpakken, dan zou hier heel veel mogelijk zijn.