‘Marina’ best bekeken TV-film in 20 jaar

Print
‘Marina’ best bekeken TV-film in 20 jaar

Foto: rr

De tv-première van de film ‘Marina’ legde Eén zondag geen windeieren. Met ruim 1,4 miljoen kijkers was het afgetekend de best bekeken film op tv in minstens twintig jaar. Maar mogelijk wordt dat record volgende zondag door de eerste Kampioenenfilm alweer afgesnoept.

Er was zondag weinig weerwerk van de andere zenders, maar toch is 1.402.500 kijkers voor de eerste tv-vertoning van de film Marina van Stijn Coninx een ontzettend hoog cijfer. De film pronkt daarmee al zeker in de top twintig van best bekeken tv-programma’s van het jaar, en dan moeten de uitgestelde kijkers er nog bijgeteld worden. Marina verovert ook de titel van best bekeken film op tv in twintig jaar en deed daarmee beter dan het vorige record van Titanic, dat in 2001 door 1.124.000 kijkers bekeken werd. “Het record is een combinatie van elementen”, zegt VRT-filmkenner Ward Verrijcken. “Ten eerste werd Marina uitgezonden aan het begin van de kerstvakantie, waardoor veel mensen voor de televisie zaten. En dan nog op zondagavond, wanneer de Vlaming massaal naar televisie kijkt.”

“Een derde verklaring voor het succes van Marina is het diverse publiek”, zegt Verrijcken. De film scoorde destijds een half miljoen bezoekers in de bioscoop. “Het verhaal over de Belgische componist Rocco Granata bekoort vooral oudere kijkers. Maar dat het hoofdpersonage door Matteo Simoni vertolkt wordt, lokt dan weer veel jonge kijkers.” Zondagavond stond Twitter vol met tweets van verliefde pubers. Dat Matteo momenteel ook met Safety First, de film in de belangstelling staat, hielp ongetwijfeld ook.

Kampioenen doen mogelijk nog beter

Of Marina heel lang het record in handen zal houden, blijft nog de vraag. Komende zondag is er de tv-première van de eerste Kampioenenfilm Kampioen Zijn Blijft ­Plezant, die goed was voor 765.000 bioscoopbezoekers. “Het zou goed kunnen dat de Kampioenenfilm Marina voorbijsteekt”, zegt Verrijcken. “Ook dat cultureel fenomeen wordt zowel door jong als oud gesmaakt. Bovendien zijn de Kampioenen ­momenteel hip door de tweede film die nu in de cinema­zalen speelt.”