Food

Zo serveer je bier bij het kerstdiner, tips van een sommelier

Print
Zo serveer je bier bij het kerstdiner, tips van een sommelier

Foto: Shutterstock

Wijn is vaak dé veilige keuze om bij het kerstdiner te serveren en ook champagne of cava als aperitief blijven evidente opties. Toch is ook bier aan een opmars bezig. Zytholoog en biersommelier Sam Vanderstraeten combineert telkens drie klassieke voorgerechten, hoofdgerechten en desserts met smakelijke biertjes. We zijn het land van de vele biersoorten, waarom dan ook niet op feestdagen het kroonkurk in plaats van het kurk laten knallen? Santé!

"Zoveel prachtige eigen inlandse creaties mogen we toch niet aan onze neus laten voorbijgaan", steekt Sam Vanderstraeten (HopSaSam) van wal. Het moet gezegd, België blijft een land waar bier koning is, maar eerder aan de toog dan aan de feestdis. Tijd om daar verandering in te brengen, al hoeven wijn en bier elkaar natuurlijk niet uit te sluiten. "Je hoeft niet bepaald een kamp te kiezen, maar laat ze elkaar aanvullen. Bier heeft wel het voordeel dat je er de lokale economie mee steunt. Bovendien gebruiken heel wat artisanale brouwerijen geen chemische toevoegingen en ook het aantal calorieën is - in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd - eerder beperkt", vertelt de zytholoog en biersommelier. 

Sam selecteert bij telkens drie klassiekers iedere keer een biertje dat daar perfect mee samengaat. 

Bier als aperitief:

 • Valeir Extra (6,5% Alc.Vol.), brouwerij Contreras - Een licht en niet overdreven complex bier met duidelijke frisse hoptoetsen en een ronde bitterheid. Een sfeervolle opener die perfect in een flute-glas geserveerd kan worden.
 • Zure van Tildonk (6% Alc.Vol.), brouwerij Hof ten Dormaal - Duidelijk smaken van mout, zachte citrus en een lichte zurigheid afkomstig van wilde gisten. De zurige accenten zorgen voor een fris karakter tijdens de feesten. Een waardig aperitief waar je ook niet-bierdrinkers mee kan bekoren.
 • Malheur Brut (11% Alc.Vol.), brouwerij Malheur - Een feestelijke fles met een hoppig bier dat door zijn fijne schuimkraag doet denken aan champagne. Het bier wordt dan ook vervaardigd door gebruik te maken van champagnegist. Fruitig, gistig, doet zelfs wat aan honing denken, zonder te zoet te zijn, en eindigt met een fijne bitterheid.

Bier bij het voorgerecht:

 • Vispannetje: Sint-Bernardus Wit (5,5% Alc.Vol.), brouwerij St.-Bernardus: "De romigheid van de kaassaus en licht zilte smaken van de vis laten zich perfect combineren met de frisse tarwetoetsen die doen denken aan citroen. De gist en subtiele kruidigheid zijn krachtig genoeg om boven de vissmaken uit te torenen, zonder te overheersen."
 • Carpaccio van rund: Special De Ryck (5,5% Alc.Vol.), brouwerij De Ryck: "Een uitmuntende spécial belge die zich laat kenmerken door zachte mout en karameltoetsen met beperkte hop. De licht zoete accenten van het bier vormen een mooi contrast met de vettigheid van de olijfolie bij de rundscarpaccio. Ook de notigheid van de pijnboompitten krijgt een aanvulling door de mout."
 • Kaaskroket: Lupulus Blond (8,5% Alc.Vol.), brouwerij Les 3 Fourquets: "Een gefrituurde romige kaaskroket heeft een stevige smaak en kleverig mondgevoel. Deze gebalanceerde blonde heeft de nodige bitterheid en kruiden om hierboven uit te steken. De drogende bitterheid zorgt tevens voor een boeiend contrast met de kleverige kazigheid."

Bier bij het hoofdgerecht:

 • Kalkoen (Amerikaans gevuld): Oude Gueuze (6,4% Alc.Vol.), geuzestekerij Tilquin: "Een verfrissende en zurige wending bij zo'n rijkelijke en volle kalkoen. De zure accenten, afkomstig door de spontane vergisting van het bier, zorgen ervoor dat dit gerecht naar een hoger level wordt gebracht."
 • Wildgerecht met hert: Liefmans Goudenband (8% Alc.Vol.), brouwerij Duvel-Moortgat: "De bruine, zoete saus die het hert vergezelt in combinatie met de zurige rode veenbessen worden herhaald in het bier. Dit meesterwerk telt zoete mout en frisse zuren, zelf wat port-accenten die meer dan een geslaagde match vormen. En zelfs als je bord leeg is, ben ik zeker dat je van het bier blijft nagenieten."
 • Gebakken zalm: Saison Dupont (6,5% Alc.Vol.), brouwerij Dupont: "Een prachtig saisonbier, licht, fruitig met hinten van sinaas en limoen en een mooie bittere afdronk. De bitterheid zorgt voor een mooi proper mondgevoel na het eten van een ietwat vettige vis. Daar waar een klassieke blonde misschien moeilijker boven de krachtige vis uitsteekt, lukt dit met deze saison gegarandeerd."

Bier bij het dessert:

 • Chocolademousse: Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw (11% Alc.Vol.), brouwerij Het Anker: "Elk woord dat ik rond deze combinatie zou toelichten, zou er eentje te veel zijn. Dit moet je gewoon proberen. Tip: Als je het geduld hebt om jouw fles wat te laten 'rijpen', wordt die enkel beter. Kan zonder problemen (mits koele en donkere bewaring) 5 tot zelfs 7 jaar blijven liggen."
 • Kerststronk: Hercule Stout (9% Alc.Vol.), brasserie des Légendes: "Een eerder atypische stout (soms wel Belgische stout genoemd) met een vol gebrande moutkarakter. Doet je wat denken aan koffie, rozijntjes, cacao en past daarom uitstekend bij de sterke vanillesmaken van de kerststronk. De eerder droge, moutbittere afdronk zorgt er bovendien voor dat je geen plakkerig gevoel in je mond krijgt."
 • Panna cotta met frambozencoulis: Kriek Boon (4% Alc.Vol.), brouwerij Boon: "Een zuurzoete kriek (probeer deze niet te vervangen door een zoete kriek) die de fruitigheid van de frambozencoulis aanvult. De eerder neutrale panna cotta krijgt hierbij een extra fruitig effect."

Meer info omtrent het werk van Sam vind je hier

Niet te missen