Politierechter: "Confronteer daders met de gevolgen van zware ongevallen"

Print
Brussel - Confronteer daders van zware ongevallen met de gevolgen van die ongevallen. Laat ze het leed zien dat ze berokkenen. Dat zegt politierechter Geert Vandaele van Veurne in een reactie op de zware ongevallen met vluchtmisdrijf. De man die vrijdag in Gits Saar (15) doodreed en wegvluchtte, riskeert een zware straf en torenhoge boete, maar volgens politierechters heeft dat te weinig effect. Zij willen werkstraffen of een cursus, om hen met de neus op de feiten te drukken.

"Telken male de brandweer moet uitrukken voor een zwaar ongeval, moeten zo'n mensen in hun vrije tijd, midden in de nacht of in het weekend, mee uitrukken. Zodat ze ter plaatse geconfronteerd worden met de gevolgen van hun daden, met de gevolgen van dergelijke ongevallen en al het leed dat ze aan de mensen berokkenen." Politierechter Geert Vandaele pleit hartstochtig voor een andere manier van straffen voor zware verkeersovertreders. 

Tegelijk ziet de politierechter ook technologische oplossingen om mensen zonder rijbewijs uit het verkeer te houden. Vandaele pleit voor een chip in elk rijbewijs "Wanneer men een geldig rijbewijs heeft en men plaatst dat in een gleuf in de wagen, dan zal de wagen starten. Heeft men geen geldig rijbewijs of is dat vervallen, dan start de wagen niet."