Mode

Poppen in Nederlands luxewarenhuis veroorzaken commotie

Print
Poppen in Nederlands luxewarenhuis veroorzaken commotie

Foto: Shutterstock

Het Nederlandse luxewarenhuis De Bijenkorf krijgt momenteel veel kritiek op paspoppen in de winkel. De zus van Bianca Berends poseerde onlangs tussen twee poppen, die volgens haar wel erg mager zijn. Bianca zelf deed haar beklag op Facebook.

“Beste Bijenkorf”, zo begint ze aan haar relaas. “Dit zijn jullie mannequins. Vandaag gefotografeerd”, schreef ze op 14 december. “Daarnaast staat mijn zus. Al jaren werkt ze met jonge meiden die anorexia hebben. Ze wees me vandaag op deze idiote poppen die jullie hebben staan.” Ze voegt eraan toe dat de ‘te dunne’ poppen met ‘veel te lange benen’ ertoe kunnen leiden dat meisjes een ongezond ideaalbeeld nastreven. “Jullie zouden je moeten schamen dat jullie zulke poppen gebruiken. Ik hoop dat veel mensen hun stem laten horen door dit bericht te delen en dat jullie inzien dat de mannequins moeten worden vervangen door exemplaren met een realistisch lichaam.”

De Bijenkorf reageerde snel en zakelijk op de kritiek. “Wij waarderen ieders mening en zullen deze doorgeven aan de betreffende afdeling”, schreef het bedrijf. Door dat antwoord kwam nog meer kritiek omdat het er volgens velen op leek dat de winkel niet actief met de kritiek aan de slag zou gaan. Na intern overleg postte de shop het volgende statement: “De figuren geven een gestileerd mensenbeeld weer. We zien er samen met onze samenwerkende partners op toe dat er uitsluitend met modellen wordt gewerkt waar geen vermoeden van bestaat dat ze een eetstoornis hebben.” Ook dat antwoord schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat, vooral omdat het niet echt een reactie was op de geleverde kritiek. “Zo’n 95 procent van de reactie is geen reactie maar een promopraatje”, “Ik denk dat ik nog nooit zo’n hypocriet, nietszeggend bericht heb gelezen” en “Slecht antwoord. Een gemiste kans”, zijn slechts enkele voorbeelden.

De status , die meer dan 7.000 werd geliket en meer dan 7.000 werd gedeeld, lokt ook negatieve reacties uit over Bianca. Sommigen schrijven dat ‘het maar een pop is’ en dat de vrouw moet leren relativeren. “Meestal krijgt niemand anorexia door een pop”, schrijft ene Diana Sim.

 

Beste Bijenkorf,Dit zijn jullie mannequins. Vandaag gefotografeerd. Daarnaast staat mijn zus. Al jaren werkt ze met...

Posted by Bianca Berends on maandag 14 december 2015

Niet te missen