Marieke Vervoort: “Sport heeft me vijf jaar van mijn leven gekost”

Print
Marieke Vervoort: “Sport heeft me vijf jaar van mijn leven gekost”

Foto: AFP

Diest -

Het einde van 2015 nadert, dus staan alle kranten vol met de figuren van het jaar. In die overzichten mag paralympiër Marieke Vervoort (36) niet ontbreken. Ze ontroerde Vlaanderen met haar getuigenissen over haar spierziekte en haar wens voor euthanasie.

In de zaterdagkrant van De Morgen beaamt Marieke een opvallende stelling van de interviewer. Sportjournalist Hans Vandeweghe heeft van een professor gespecialiseerd in spierziektes vernomen dat mensen met de aandoening progressieve myelopathie beter niet sporten. “Hij heeft gelijk, maar voor mij is het wheelen een therapie”, verklaart Marieke. “Een manier om alle angsten, pijnen en frustraties van me af te rijden.”

“Ik snap wel dat het vreemd klinkt, als je weet dat ik door de inspanningen vijf relatief goede jaren heb weggegooid en dat ook de heftige aanvallen daaraan te wijten zijn. Maar ik heb dit nodig, en ik rust ook veel. Sport is iets waar ik voor kies: ik heb liever een kort en goed leven, waarin ik alles kan doen wat ik wil, dan jarenlang als een plant aan de zetel gekluisterd zijn”, aldus Marieke in De Morgen.

Soms hebben mensen ook moeite om te begrijpen waarom Marieke zo hard blijf vechten en tegelijk de euthanasiepapieren heeft klaarliggen. “Dat ik vaak over euthanasie praat en dat Wim Distelmans mijn behandelende arts is, stelt mij juist in staat om voor te leven. Zonder die zekerheid dat ik er uit kan als het echt te erg wordt, zou ik geen leven meer hebben. Precies omdat die euthanasiepapieren geregeld zijn, heb ik nu veel meer levenswil. Anders had ik al lang zelfmoord gepleegd.”