© AFP

Oorlogsmisdadigers Lubanga en Katanga moeten rest van straf in Congo uitzitten

De voormalige Congolese militieleiders Germain Katanga en Thomas Lubanga zijn zaterdag overgebracht naar een gevangenis in de Democratische Republiek Congo om er de rest van hun straf uit te zitten. Dat heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag gemeld. “Het is de eerste keer dat het Internationaal Strafhof een staat aanduidt die in zal staan voor de uitvoering van het door het Strafhof uitgesproken vonnis”, luidt het in een communiqué.

Katanga werd in 2014 tot twaalf jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij zware oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Congo, meer bepaald voor het bloedbad in Bogoro in 2003 waarbij meer dan 200 dorpelingen werden omgebracht. Katanga kreeg recentelijk omwille van onder andere goed gedrag een strafvermindering toegekend en komt normaal gezien op 18 januari vrij.

De 54-jarige Lubanga werd in december 2014 in beroep veroordeeld tot 14 jaar cel wegens het inzetten van kindsoldaten in 2002-2003.

De twee werden zaterdag overgebracht van de gevangenis van Scheveningen, in Nederland, naar die van Makala in Kinshasa. De overbrenging van de ex-militieleiders komt er nadat Nederland had geweigerd om de Congolezen hun straf te laten uitzitten op Nederlands grondgebied. Na hun veroordeling moesten de twee worden overgebracht naar hun thuisland of naar een andere opvangstaat, aldus de Nederlanders.