ACOD zet vanaf zondagavond stakingsposten voor de gevangenis

Print
ACOD zet vanaf zondagavond stakingsposten voor de gevangenis

Foto: EDM

De socialistische overheidsvakbond ACOD gaat vanaf zondagavond 22 uur stakingsposten voor de gevangenissen organiseren. De bond wil zo de druk verhogen in de aanloop naar een nieuwe ontmoeting met het kabinet Justitie maandagnamiddag.

Al maanden onderhandelen de vakbonden met de directie van de strafinrichtingen en het kabinet over een reeks problemen en eisen: het tekort aan personeel en aanwervingen, besparingen, een KB dat het verlof voorafgaand aan het pensioen regelt, enz. Het jongste overleg dinsdag op het kabinet van de minister van Justitie leverde niets op.

Daarom ging donderdagavond een stakingsactie in. Bij het ACV waren de stakers tot zaterdagochtend 6 uur gedekt, bij de ACOD loopt de stakingsoproep tot dinsdagochtend 6 uur.

De opvolging van de actie is nog niet geheel duidelijk. Volgens Frank Conings van het ACV werd deze actie goed opgevolgd en zou wat het ACV betreft het personeel inmiddels opnieuw aan de slag gegaan zijn. Bij het gevangeniswezen was er zaterdagochtend nog geen informatie over de opvolging en de gevolgen.

Maar in het licht van het overleg maandag om 14.30 uur - de uitnodiging liep vrijdag binnen - voert de ACOD de druk dus op. Waar er eerst geen stakingsposten ingezet werden, zal dit vanaf zondagavond wel het geval zijn. “Zondag vanaf 22 uur staan we wel aan het piket. Maandag wordt zeer belangrijk”, aldus Gino Hoppe. Tot dinsdagochtend wil de vakbond zo minstens de werknemers overtuigen niet aan de slag te gaan. Hoppe heeft er vertrouwen in dat de actie zal slagen.

ACV’er Conings is afwachtend over het overleg. “We zullen zien wat er uit de bus komt.” Het probleem sleept al veel langer aan, zonder dat een oplossing uit de bus kwam, klinkt het.