TreinTramBus bezorgd over hervorming openbaar vervoer

Print
TreinTramBus bezorgd over hervorming openbaar vervoer

Foto: Lisa Van Damme; LVD

Reizigersorganisatie TreinTramBus reageert gemengd op de grote lijnen van het toekomstig openbaarvervoerbeleid dat de Vlaamse regering vrijdag goedkeurde. Zo is er over de vervoersregio’s bezorgdheid of die wel de nodige ervaring zullen hebben. Ook moet het ‘vervoer op maat’, of de onderste laag in het aanbod, blijven en betaalbaar zijn.

Lees ook: Vlaamse regering vervangt basismobiliteit door basisbereikbaarheid

“Er staan zeker een aantal goede zaken in”, zegt woordvoerder Jan Vanseveren van TTB. Zo is meer hiërarchie in het vervoersnet hard nodig. Bij het, verdwijnende, concept van basismobiliteit, waarbij iedere Vlaming op 500 tot 750 meter van zijn deur een halte had, zijn de bussen niet altijd goed op elkaar afgesteld, aldus Vanseveren.

Dat het spoornet van de NMBS voortaan mee in rekening wordt genomen, is “evident”. “De vraag is echter of er hiervoor overleg is gebeurd met de NMBS, minister van Mobiliteit Galant en de federale regering”, klinkt het.

En dat 13 vervoersregio’s, regionale overlegplatformen met daarin onder meer De Lijn, AWV, NMBS en de lokale besturen, meer inzeg krijgen, kan een goed idee maar ook nadelig zijn, aldus de TTB-woordvoerder. “De vervoersregio’s hebben geen enkele expertise in het opbouwen van een netwerk”, klinkt het. Gaan de gemeenten de nodige know how hebben tegen 2018, vraagt Vanseveren zich af. “Men draagt grote bevoegdheden over aan autoriteiten die daar geen ervaring mee hebben.”

Tot slot wil de Vlaamse regering af van het onderste niveau, de belbus tot aan de deur, zegt de woordvoerder. Wie dit aanbod verzorgt, maakt voor TreinTramBus niet uit, “maar het alternatief moet er zijn, en betaalbaar blijven.”