VS geven betrokkenheid toe bij dood Iraakse soldaten

Print

Het Amerikaanse leger heeft toegegeven dat het een mogelijke verantwoordelijkheid draagt bij de dood van minstens tien Iraakse soldaten in de stad al-Naimiya. Er is een onderzoek naar de feiten aangekondigd.

Hakim al-Zamili, het hoofd van het comité Veiligheid en Defensie van het Iraakse parlement, had eerder op dag meegedeeld dat in de westelijke provincie al-Fallujah een dertigtal soldaten van de 55ste brigade waren omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval. Bronnen binnen het Iraakse leger houden het echter op tien militairen die gedood of verwond werden.

Het Amerikaans Centraal Militair Commando voor het Midden-Oosten (CentCom) geeft nu toe dat een van die bombardementen mogelijk tot de dood van Iraakse soldaten heeft geleid, ‘ondanks de samenwerking met de Iraakse troepen op het terrein’. CentCom kondigt aan dat het de feiten zal onderzoeken. Irak ’wordt uitgenodigd om deel te nemen’ aan dat onderzoek, klinkt het nog.

De door de VS geleide internationale coalitie voert in het westen van Irak luchtaanvallen uit om het Iraakse leger te steunen bij de strijd tegen de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Volgens de VS zou het de eerste keer zijn dat bij die bombardementen soldaten van een geallieerd leger sneuvelen.