Vredesplan in Syrië eindelijk in de maak

Print
Vredesplan in Syrië eindelijk in de maak

Foto: Photo News

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft een resolutie over een internationaal plan voor een vredesproces in Syrië unaniem goedgekeurd. In de ontwerpresolutie stemmen alle leden in om snel tot een staakt-het-vuren en gesprekken over een eenheidsregering over te gaan.

Eerder vanavond hadden de vijf landen met vetorecht in de Veiligheidsraad, de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië, hun fiat al gegeven voor de resolutie. VN-voorzitter Ban-Ki Moon spreekt van een ‘belangrijke stap’. De echte vredesgesprekken kunnen over enkele weken beginnen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry moet er binnen de twee maanden een regering van nationale eenheid komen. Dat betekent dus in de praktijk dat de positie van president Assad wordt afgezwakt: ook de oppositie krijgt immers een stem binnen de regering.

Planning

Binnen een maand na een goedkeuring van de resolutie zou een staakt-het-vuren tot stand moeten komen. Ook de planning die eerder werd afgesproken op de top in Wenen over gesprekken met de regering en de oppositie over een eenheidsregering en eventuele verkiezingen, zou in het akkoord gerespecteerd worden. De vredesgesprekken tussen het Assad-regime en de oppositie zouden begin januari al van start gaan.

IS

De tekst moet een steun in de rug vormen in het gevecht tegen Islamitische Staat (IS). Die terroristische groepering heeft grote delen van Syrië en buurland Irak in handen. Eerder op vrijdag sprak Amerikaans president Barack Obama al van een ‘gestage vooruitgang’ in de strijd tegen IS.