Kerncentrale Tihange ligt stil na brand

Print
Kerncentrale Tihange ligt stil na brand

De kerncentrale in Tihange (archieffoto) Foto: BELGA

Door een brand in het niet-nucleaire gedeelte is de kerncentrale Tihange 1 vrijdagavond automatisch stilgelegd. Er zou geen gevaar zijn voor radioactieve besmetting. Uitbater Electrabel zegt de centrale zo snel mogelijk weer te willen herstarten.

De kerncentrale is vrijdagavond om 22.35 uur stilgevallen. ‘Deze onregelmatigheid heeft geen gevolgen voor de werknemers, voor de bevolking of het milieu’, zo benadrukt de onderneming in een persbericht.

Volgens Electrabel ging het om een beginnende brand aan de elektrisch voeding, die zich in het niet-nucleaire deel van de centrale bevindt. De brandweer heeft het vuur tegen 22.55 uur kunnen bedwingen.

Heropstart

De automatisch stillegging is de normale procedure wanneer zich een technisch incident voordoet in het nucleaire of het niet-nucleaire deel van de installatie. Electrabel zegt dat het nu de oorzaak van de brand onderzoekt. De energieleverancier wil de centrale zo snel mogelijk weer op een veilige manier opstarten. Een precieze inschatting geeft Electrabel voorlopig niet.

Tihange 1 was op 18 september al eens stilgelegd door een technisch defect aan een watervoedingspomp. Tien dagen later kon de reactor weer worden opgestart.