Noodtoestand van kracht in San Bernardino

Print
Noodtoestand van kracht in San Bernardino

Foto: AP

Ruim twee weken na de schietpartij die aan veertien mensen het leven heeft gekost, is de noodtoestand uitgeroepen in de Amerikaanse stad San Bernardino. De maatregel is nodig om de hulpverlening in goede banen te leiden.

Dat heeft Jerry Brown, de gouverneur van de Amerikaanse deelstaat Californië, vrijdagavond beslist. Door het uitroepen van de noodtoestand kunnen de medewerkers van het Californische departement Gezondheid hulp komen bieden in San Bernardino. Ook de noodhulpdiensten van Californië kunnen nu ingezet worden in de stad.

De inzet van medewerkers van de staat Californië is noodzakelijk omdat de meeste slachtoffers van de schietpartij werknemers waren van de gezondheidsdienst van San Bernardino. Ze zullen de lokale gezondheidsdienst nu bijstaan, totdat de stad erin slaagt om het personeelsbestand weer op het oorspronkelijke niveau te krijgen.

’De omstandigheden van de terroristische aanval, en de omvang ervan, overstijgen de capaciteiten en mogelijkheden van elke lokale gemeenschap’, zo motiveerde Brown zijn beslissing.

Verder blijkt uit de mededeling van de gouverneur nog dat bij de schietpartij in San Bernardino in totaal 14 doden en 26 gewonden zijn gevallen. Daarmee wordt de balans naar boven bijgesteld, want tot nu toe was sprake van 22 gewonden.

De twee schutters kwamen zelf ook om bij de schietpartij. Het ging om geradicaliseerde moslims, die sympathie hadden voor terreurbeweging IS. Het is echter nog niet bewezen dat ze ook banden hadden met het terreurnetwerk.