‘s Werelds nummer een Van Gerwen ontsnapt aan blamage

Print
‘s Werelds nummer een Van Gerwen ontsnapt aan blamage

Foto: Photo News

Kort na de verrassende uitschakeling van Kim Huybrechts (PDC-12) is ‘s werelds nummer een Michael van Gerwen vrijdag op het PDC wereldkampioenschap darts in Londen aan een blamage ontsnapt. De 26-jarige Nederlander had in de eerste ronde een verlenging in de vijfde set nodig om de Duitse kwalificatiespeler René Eidams te verslaan.

Van Gerwen leek af te stevenen op een soepele overwinning, maar na twee soeverein gewonnen sets (3-0, 3-0) begon de motor ineens te haperen. De Duitser kwam terug in de wedstrijd door de derde en vierde set te winnen (1-3, 0-3), waardoor Van Gerwen wankelde. De wereldkampioen van 2014 wist in de zenuwslopende vijfde set echter een enorme sensatie te voorkomen in het volgepakte Alexandra Palace, door in de verlenging met 4-2 te winnen.

De Engelse bookmakers gaven vooraf geen cent voor de kansen van Eidams, die eerder op de dag in de laatste kwalificatieronde Thanawat Gaweenuntawong uit Thailand had verslagen. Iedereen rekende op een simpele overwinning van Van Gerwen, die al maandenlang in topvorm verkeert en het ene na het andere toernooi wint. De grote favoriet voor de wereldtitel beleefde een vliegende start door de eerste zes legs allemaal te winnen. Van Gerwen werd daarna tot ieders verrassing echter ineens overvleugeld door de Duitser, die alles raak gooide en de Brabantse topfavoriet in grote problemen bracht. In de vijfde set kwam Van Gerwen twee keer op voorsprong, maar steeds trok de Duitser de stand weer gelijk. Bij 2-2 was een verlenging (twee legs verschil) noodzakelijk. Daarin liet “Mighty Mike” toch weer zijn klasse zien.

In de tweede ronde (1/16 finales) neemt Van Gerwen het op tegen de Engelsman Darren Webster (PDC-35). Die schakelde de Schot John Henderson (PDC-32) met 3-1 uit.