© Archief

Rechter geeft PVDA gelijk: verhoging energiefactuur was onwettelijk

Het hof van Cassatie bevestigt dat het doorrekenen van de gestegen zonnepanelenkosten in 2011 onwettelijk was. Dat schrijft de partij PVDA op hun website. De partij trok naar de rechtbank in naam van ruim 19.000 consumenten en kreeg dus gelijk. "De consumenten hebben jarenlang teveel betaald," zegt de linkse oppositiepartij. De partij eist nu dat de distributiebedrijven het geld terugstorten aan de klant.

MaLu

In mei 2011 kwam er een tussentijdse verhoging van de distributiebedrijven waarbij een gemiddeld gezin 72 euro (exclusief btw) moest meer betalen op de energiefactuur. Het Hof van Cassatie bevestigt in een recent arrest dat die verhoging geen wettelijke basis had. Eerder was er al een uitspraak ten gronde van het Brusselse Hof van Beroep in 2012 in deezelfde zin, maar de Creg tekende beroep aan en trok naar Cassatie.

“Het Hof van Cassatie geeft ons definitief gelijk en legt daarmee de bom onder de stroomfactuur op scherp”, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. “Het doorrekenen van de ontspoorde subsidies voor grootschalige zonnepanelenparken aan de consumenten is niet alleen onrechtvaardig, maar ook onwettelijk.”

Geld terugbetalen

De PVDA eist nu dat de distributienetbedrijven het teveel betaalde geld terugstorten aan de consument. “Het Hof van Beroep moet haar uitspraak van 2012 nu nog bekrachtigen, maar dat is een formaliteit. Op basis van dat eindarrest zal elke consument het sinds 2011 teveel betaalde geld kunnen terugeisen”, zegt Tom De Meester. De PVDA is van plan om consumenten te helpen bij het terugvorderen van het teveel betaalde bedrag bij de distributienetbedrijven. “Voor een gemiddeld gezin gaat het over 72 euro per jaar (excl btw).”

De uitspraak van Cassatie heeft verregaande gevolgen voor de Vlaamse regering, benadrukt de PVDA. Tom De Meester: “De Turteltaks is onwettelijk, zo blijkt uit een advies van de Raad van State, en zal een procedure voor het Grondwettelijk Hof wellicht niet overleven. Nu ook de eerdere prijsverhoging uit 2011 vernietigd wordt, staat heel de financiering van de groenestroomsubsidies op losse schroeven.”

De PVDA stelt twee concrete maatregelen voor. Ten eerste, het aftoppen van de woekerrendementen van grootschalige zonnepanelenparken, met terugwerkende kracht. Ten tweede, een forse verhoging van de nucleaire taks. “Het is fundamenteel onrechtvaardig dat de consumenten hun energiefactuur zien stijgen van 675 euro naar 1.006 euro terwijl Electrabel 50 procent korting krijgt op de nucleaire taks. De Vlaamse overheid moet dringend maatregelen nemen om de nucleaire taks integraal af te romen om daarmee de investeringen in de groene stroom van morgen te financieren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer