© AP

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null

Afrikaanse Unie wil troepen naar Burundi sturen

De Vrede- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie (AU) heeft beslist om Afrikaanse troepen naar Burundi te sturen. Zij krijgen de opdracht de burgers te beschermen.

Volgens een diplomaat van de AU moet Bujumbura eerst akkoord gaan met de troepenontplooiing. Zoniet moet twee derde van de staatshoofden van de Afrikaanse Unie de beslissing goedkeuren. Dat de Burundese autoriteiten militaire troepen op hun grondgebied zullen toelaten is weinig waarschijnlijk. Kort voor de beslissing van de AU benadrukte de minister van Buitenlandse Zaken Alain Aime Nyamitwe nog dat er geen reden is om soldaten naar Burundi te sturen.

Sinds april heerst er grote chaos in het arme Afrikaanse land. Toen brak er protest uit tegen de ongrondwettelijk geachte derde termijn waarvoor president Pierre Nkurunziza zich kandidaat stelde. Bijna een kwart miljoen mensen zijn uit vrees voor een verdere escalatie van het geweld naar de buurlanden gevlucht. In het land met ongeveer 11 miljoen inwoners woedde tien jaar geleden nog een burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s, waarbij 300.000 doden vielen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer