© NASA/JPL-Caltech

© UNSW

thumbnail: null
thumbnail: null

Ontdekking van nieuwe bewoonbare planeet brengt “buitenaards leven zeer dichtbij”

Australische astronomen hebben een planeet ontdekt die mogelijk bewoonbaar is. De mogelijk leefbare planeet ligt wel op een afstand van 14 lichtjaren, maar dat is in ruimtetermen ‘vlakbij’.

lbo

De nieuw ontdekte planeet, Wolf 1061c genaamd, is vier keer zo groot als de aarde en bevindt zich in de Goldilocks zone. Het is niet de eerste keer dat er aardeachtige planeten worden ontdekt. Maar het is wel de eerste keer dat er zo’n planeet wordt ontdekt die min of meer op de juiste afstand cirkelt rond een ster: niet te dichtbij (waardoor de planeet te warm zou worden), en ook niet te veraf (waardoor de planeet de koud zou worden). Bij planeten die te dicht bij zo’n ster hangen, verdampt het water namelijk meteen. Bij planeten die te ver rond een ster cirkelen, bevriest het water. Op Wolf 1061c zou er dus mogelijk vloeibaar water kunnen voorkomen en zou er dus ook leven op mogelijk zijn.

Verder onderzoek

Of dat dat ook echt zo is, zal nog moeten blijken. Dat zal verder onderzocht moeten worden. De planeet ligt alleszins dicht genoeg zodat we er volgens de astronomen via nieuwe technologieën ooit heen kunnen. De meeste aardeachtige planeten liggen namelijk honderden lichtjaren van ons verwijderd, terwijl de Wolf 1061c op ‘amper’ 14 lichtjaren van de aarde ligt. Dat is een derde dichter dan gelijkaardige planeten.

Volgens de Australische astronomen van de Universiteit van New South Wales in Sydney die de planeet ontdekt hebben, brengt deze ontdekking buitenaards leven zeer dichtbij.

Nieuwe telescoop

Wetenschappers zijn intussen volop bezig aan de ontwikkeling van de James Webb-telescoop. Die nieuwe telescoop is sterker dan eerdere telescopen waardoor astronomen verwachten dat er de komende jaren nog meer aardeachtige planeten zullen ontdekt worden.