© SS

Kleine kater? Deze make-up draag je beter niet

De hoofdpijn tover je er niet mee weg, maar met wat welgemikte highlighter, blush en lipstick kun je straks alvast de uiterlijke schade van een avondje doorzakken verbergen voor je familieleden aan de feesttafel. Maar let op: niet elke poging tot camouflage is succesvol op een vermoeide huid. Bij wijze van handleiding: negen make-upproducten die vandaag net wel of net niet uit het badkamerkastje mogen.

rdm

Niet: foundationOmdat alcohol de huid uitdroogt, begin je je huidverzorgingsroutine met een vochtinbrengend serum en dito dagcrème. Daarna is het verleidelijk om je vlekkerige teint te verstoppen onder een laag foundation. Niet doen: je huid is te droog voor make-up met zo’n hoge dekking, die nu niet zo mooi kan blenden. De foundation lijkt dan ‘op’ je huid te liggen, waardoor hij er als een dikke koek kan gaan uitzien.

Wel: BB/CC/getinte dagcrèmeAangezien je natuurlijk wel graag een uniforme, stralende teint wilt, zoek je je toevlucht tot een getinte dagcrème, BB of CC cream. Die bevat ook hydraterende bestanddelen en matcht dus veel beter met je vochtarme huid.

Niet: matterend poederAls je er nét in bent geslaagd om je doffe huid er een beetje gezond te laten uitzien, zou het zonde zijn om die glow meteen weer weg te nemen met een matterend poeder. Je plamuurt je huid vandaag ook beter niet dicht, maar laat ze wat ademen.

Wel: highlighterAls er één moment is om wat extra tijd te besteden aan ‘strobing’ (het highlighten van bepaalde zones, zodat ze beter uitkomen), is het nu. Highlight je jukbeenderen, je neusbrug, je cupidoboog en de zones onder je ogen. Gebruik je een highlightpen, dan mag je om hardnekkige wallen weg te werken zelfs wat overdrijven. Teken een driehoek van de binnenste en buitenste ooghoek tot een punt halverwege je wang. Kleur helemaal in met highlighter en blend daarna met je vinger in de huid zodat er geen lijnen meer zichtbaar zijn.

Wel: contouring crème (of poeder)Je gezicht ziet er vermoedelijk een tikje pafferig uit vandaag. Dan is het handig om je contouring skills uit de kast te halen en je jukbeenderen en kaken wat duidelijker af te lijnen met een contouring crème. Hou het wel sober, vandaag is echt geen dag voor Kardashian-achtige experimenten.

Wel: crèmeblushNiets zo makkelijk te faken als een gezonde blos. Ga voor een rozige blush op de appeltjes van je wangen. Omdat je huid nu vermoedelijk wat droger is dan anders, zie je er veel frisser uit met een dauwachtige crèmeblush dan met een matterend blushpoeder.

Niet: smokey eyesOok al stonden ze je gisterenavond nog zo beeldig, dit is niet het moment voor smokey eyes. Je vermoeide, kleine en rode ogen gaan immers nóg meer opvallen als je ze aanzet met donkere kleuren.

Wel: lichte oogschaduw en wit oogpotloodSlimmer op een katerdag is een iriserende, witte of lichte oogschaduwkleur en een wit of beige oogpotlood om je blik snel mee op te frissen. De eyeliner breng je op de bovenste en onderste waterlijn aan voor grotere en minder rode ogen, de oogschaduw mag ook in de binnenste ooghoek, voor wat extra frisheid. Met een beetje mascara open je je blik.

Wel: felle lipstickOmdat je de oogmake-up redelijk sober houdt, mag je knallen met lipstick. Een fel kleurtje op je lippen is immers een uitstekend afleidingsmanoeuvre voor vermoeide ogen en een vlekkerige huid. Fuchsia is een slimme zet, want het laat je natuurlijke blos beter uitkomen. Ga niet voor een matte textuur (misschien zijn je lippen ook gedehydrateerd van dat avondje uit), maar voor glossy. (ps: ‘rodewijnlippen’ schrob je snel weg met een tandenborstel)

Niet te missen