Grevers verbetert wereldrecord 100m rug, Kromowidjojo evenaart WR 50m vrij

Print
Grevers verbetert wereldrecord 100m rug, Kromowidjojo evenaart WR 50m vrij

Ranomi Kromowidjojo Foto: EPA

De Nederlandse zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag in het 25m-bad van Indianapolis haar eigen wereldrecord op de 50 meter vrije slag geëvenaard. Tijdens de strijd tussen de beste zwemmers van Europa en de Verenigde Staten, het zogeheten Duel in the Pool, klokte ‘Kromo’ een tijd van 23.24. Daarmee evenaarde de zwemkoningin van Londen 2012 de mondiale toptijd die ze twee jaar geleden had neergezet in Eindhoven.

De 25-jarige Groningse was niet de enige die tijdens het prestigieuze Duel in the Pool een wereldrecord zwom. De Amerikaan Matt Grevers, wiens ouders uit Nederland komen, scherpte de mondiale toptijd op de 100 meter rugslag zaterdag aan tot 48.92. Daarmee dook Grevers twee honderdsten onder het wereldrecord dat landgenoot Nick Thoman zes jaar geleden in Manchester zwom in de supersnelle zwempakken die nu zijn verboden (48,94).

De Amerikaanse zwemploeg won de tweestrijd met Europa met duidelijke cijfers: 155-107. Dat was vooral te danken aan de mannen, die hun Europese concurrenten met 92-39 de baas waren. Bij de vrouwen won Europa met 68-63. Verspreid over twee dagen kwamen de beste zwemmers van het Europese continent en uit de VS tegen elkaar uit op dertig onderdelen.