Twee in Genève opgepakte terreurverdachten hadden Syrisch paspoort

Print
Twee in Genève opgepakte terreurverdachten hadden Syrisch paspoort

Foto: EPA

De twee personen die vrijdag door de politie in Genève opgepakt werden in het kader van een onderzoek naar terreurdreiging, hadden Syrische paspoorten. Dat heeft Olivier Jornot, procureur in Genève, zaterdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De twee mannen zijn in voorlopige hechtenis geplaatst, en “hebben aangegeven zeer recent in Zwitserland aangekomen te zijn”. Ze spreken Arabisch, kon Jornot verder nog kwijt.

Of ze ook een visum hadden dat hen toeliet om zich in de Schengenzone te verplaatsen, wilde de magistraat niet zeggen. Het duo werd opgepakt aan boord van een auto die ze naar eigen zeggen onlangs gekocht hadden.

Donderdagavond werd ook een huiszoeking uitgevoerd bij een Zwitser in Genève. Daar ontdekte de politie “een indrukwekkend arsenaal, bestaande uit kalasjnikovs, M16-vuurwapens, een dertigtal oudere geweren en een vlag van het Derde Rijk”. Die zaak heeft niets te maken met de twee Syriërs die vrijdag opgepakt werden.

Tot slot meldde de procureur nog dat de twee Syriërs geen banden hadden met de vier mannen die sinds woensdag in Zwitserland gezocht worden. Dat viertal wordt ervan verdacht tot Islamitische Staat te behoren.

Lees meer over de aanslagen in Parijs