“Maand na aanslagen heeft Frankrijk wereld verenigd”

Print
“Maand na aanslagen heeft Frankrijk wereld verenigd”

Foto: AFP

Een maand na de aanslagen in Parijs “heeft Frankrijk de wereld verenigd rond het belangrijkste internationaal klimaatakkoord ooit afgesloten”, heeft Europees commissaris voor Klimaatactie Miguel Arias Canete gezegd zaterdag, nadat in Le Bourget een klimaatakkoord bereikt werd. Ook de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron reageerden al verheugd.

In zijn korte verklaring had ook Canete lovende woorden voor het Franse voorzitterschap.

Obama zal zaterdagnamiddag plaatselijke tijd een verklaring afleggen vanuit het Witte Huis. Op Twitter noemde hij de goedkeuring van het akkoord “gigantisch”. “Bijna elk land in de wereld heeft net het akkoord van Parijs ondertekend - dankzij het Amerikaanse leiderschap”, schrijft Obama, voor wie het klimaat een van zijn prioriteiten was toen hij in 2009 president werd.

De Britse premier had het over “een enorme stap voorwaarts”. “Door deze deal te sluiten, hebben de landen van de wereld getoond wat eenheid, ambitie en volharding kunnen bereiken. Het is een moment om te herinneren en een enorme stap voorwaarts om de toekomst van onze planeet veilig te stellen.”