REACTIES. "Groep des doods? Nee, gewoon ongelukkige loting"

Print
REACTIES. "Groep des doods? Nee, gewoon ongelukkige loting"

Thibaut Courtois Foto: Photonews

De Rode Duivels moeten het op het EK 2016 in Frankrijk opnemen tegen Italië, Ierland en Zweden. Niet de hapklare brokken waar bondsvoorzitter François De Keersmaecker en bondscoach Marc Wilmots vooraf op hadden gehoopt. "Maar als we met ambitie aan het tornooi beginnen, kunnen we iedereen aan", klonk het bij de immer optimistische De Keersmaecker.

Wilmots: "De groep des doods? Die bestaat niet"

Marc Wilmots was dan weer allesbehalve gelukkig met de loting. "Het spreekt voor zich dat dit een moeilijke loting is. We wilden Italië absoluut vermijden en we treffen ze al meteen in de eerste wedstrijd", aldus de bondscoach. "Dan moeten we meteen vol aan de bak. Dat betekent ook dat we geen tijd zullen hebben om rustig in het tornooi te groeien." Een groep des doods dus? "Neen, die bestaan niet. Dit is een erg ongelukkige loting, meer niet", zei Wilmots met een kleine glimlach.

"Italië zal ook niet tevreden zijn"

"Al ben ik er zeker van dat ook Italië niet blij zal zijn met deze loting. Gelukkig kennen we hen en Zweden nog omdat we er onlangs tegen gespeeld hebben (Zweden in aanloop naar het WK, Italië vorige maand nog, nvdr.). Ierland speelt dan weer een beetje zoals Wales, met lange ballen. Ook zij verdienen ons respect, maar tegen hen en Zweden moeten we wel winnen." Tot waar reikt de ambitie van onze Rode Duivels? "Ik doe niet mee aan pronostieken. We gaan proberen zo ver mogelijk te geraken. Dat ik na het WK zei dat we op de halve finale moesten mikken? Ik had het er toen over dat we een stap vooruit moesten ambiëren (ivm kwartfinale op WK, nvdr).” Wat de voorbereiding betreft, wil Wilmots graag nog een viertal oefenwedstrijden afwerken. " Er zijn één of twee wedstrijden in maart en twee of drie in juni. Dat hangt af van hetgeen er mogelijk is, in Brussel of op de stage", klonk het. 

De Keersmaecker: "Belooft spektakel te worden"

"Dit wordt zeker geen makkie", reageerde bondsvoorzitter De Keersmaecker na de loting. "We kijken er natuurlijk wel naar uit, want het belooft een spektakelrijke groep te worden. Zweden bekampten we nog tijdens ons laatste EK (in 2000, 2-1 winst, nvdr.), maar ook dat wordt geen eitje. Net als Ierland trouwens, dat onlangs nog van wereldkampioen Duitsland won. De opdracht is duidelijk: we moeten er vanaf de eerste EK-minuut tegen Italië meteen staan. Als we met de nodige ambitie aan het tornooi beginnen, kunnen we iedereen aan."

Courtois: "Kunnen ons geen lakse houding permitteren"

Thibaut Courtois volgde de loting van in zijn woonplaats Londen. Ondanks de zware dobbers, klonk de nationale doelman niet pessimistisch. "Neen, het wordt niet gemakkelijk. Maar ik zou dit nu ook niet de groep des doods gaan noemen. Italië en Ierland zijn stugge tegenstanders en Zweden heeft natuurlijk ene Ibrahimovic rondlopen. We moeten er meteen staan tegen Italië. Een lakse houding kunnen we ons niet permitteren", klonk het. 

Vital Borkelmans: "Loting zwaarder dan verwacht"

Vital Borkelmans was zaterdagavond aanwezig in Parijs tijdens de loting. "Dit is een zware loting, zwaarder dan we hadden verwacht", vertelde de assistent-bondscoach nadien.

"De zwaarste groep hebben we niet, dus we mogen ook niet ontevreden zijn. We moeten gewoon voor de groepswinst gaan en de kwalificatie voor de tweede ronde", aldus Borkelmans, die Marc Wilmots verving in de Franse hoofdstad.

"Die eerste wedstrijd (tegen Italië) wordt meteen een serieuze krachtmeting. Als je die wedstrijd goed afhandelt, ben je meteen goed vertrokken. De omstandigheden zullen echter helemaal anders zijn dan een maand geleden. We mogen ons dus ook aan een andere wedstrijd verwachten."

Op speeldag twee botsen de Duivels op 18 juni in Bordeaux (15u) op Ierland, hun derde en laatste groepswedstrijd volgt op 22 juni in Nice (21u) tegen het Zweden van sterspeler Zlatan Ibrahimovic. "Zweden heeft zijn team rond Ibrahimovic gebouwd, Ierland is dan weer fysiek sterk. Makkelijke tegenstanders zijn het niet, maar wij hebben ook onze kwaliteiten en moeten resoluut voor de eerste plaats durven te gaan", aldus Borkelmans. "Bovendien spelen we in Bordeaux, Lyon en Nice en dus zijn de afstanden niet te groot." (belga)

Philippe Collin: "Magnifieke loting"

Philippe Collin, eerste ondervoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), was zaterdagavond na afloop van de loting voor het EK van volgende zomer in Frankrijk verrassend positief over de loting voor de Rode Duivels, die nochtans in de zware groep E uitgeloot werden met Italië, Ierland en Zweden. “Er zitten met Ierland en Zweden twee barragisten in onze groep, dat is toch magnifiek”, vertelde Collin in het Palais des Congrès in de Franse hoofdstad Parijs.

“In het voetbal moet alles eerst gespeeld worden, maar we nemen alvast een goeie start met deze loting. Wij zijn de nummer één van de wereld en tegen Italië hebben we vorige maand onze klasse al laten zien. Tegen de Italianen wordt het natuurlijk een belangrijke wedstrijd: als je die kan winnen, ben je meteen vertrokken. Ook in de eventuele achtste finales zien de mogelijkheden er goed uit. Nadien kan Duitsland wel ons pad kruisen, maar als je Europees kampioen wil worden, dan moet je tegen iedereen kunnen winnen.” (belga)

Italiaans bondscoach Antonio Conte: "België hoort bij de topfavorieten"

Ook in Italië volgden ze de loting met argusogen, maar België waren ze liever ontlopen. "België heeft een uitstekend team en behoort ook tot de favorieten voor de eindwinst", bekende Italiaans bondscoach Antonio Conte. "Ze hebben een jong team dat toch een heel pak topspelers telt. Tegen Zweden moeten we uitkijken voor Zlatan Ibrahimovic en ook het collectief van Ierland mogen we niet onderschatten. We zullen in deze groep op onze hoede moeten zijn."