Rode Duivels loten pittige tegenstanders voor EK 2016

Print

De Rode Duivels kennen hun tegenstanders in de groepsfase van het EK 2016: Ierland, Zweden en Italië. Hun eerste wedstrijd spelen ze op 13 juni in Lyon tegen. In de tweede ronde nemen ze het op tegen de winnaar of de tweede van groep D (Spanje, Turkije, Tsjechië, Kroatië) of de winnaar van groep F (Portugal, Oostenrijk, IJsland, Hongarije). De openingsmatch in Parijs is Frankrijk-Albanie, op 10 juni.

De Rode Duivels openen hun EK dus meteen met de klapper tegen Italië. Beide landen oefenden in november in Brussel nog tegen elkaar, de Rode Duivels wonnen toen met 3-1, maar doelman Simon Mignolet was toen wel de man van de match met enkele knappe reddingen. Zweden kennen de Duivels nog Euro 2000 -toen België de openingsmatch won met 2-1. De laatste oefenmatch tussen beide landen werd met 2-0 in het voordeel van de Duivels beslecht. Hazard en Lukaku scoorden. Ierland oogt de zwakste tegenstander, maar pakte tijdens kwalificaties wél vier op zes tegen Duitsland.

Speelschema Rode Duivels

13 juni, 21u: België-Italië, Lyon

18 juni, 15u: België-Ierland, Bordeaux

22 juni, 21u: België-Zweden, Nice

De Rode Duivels hebben hun oefenkamp in Bordeaux en blijven tijdens de groepsfase dus in het zuiden van Frankrijk.

Alle groepen

Groep A: Frankrijk, Albanië, Roemenië, Zwitserland

Groep B: Engeland, Wales, Slovakije, Rusland

Groep C: Duitsland, Noord-Ierland, Polen, Oekraïne

Groep D: Spanje, Turkije, Tsjechië, Kroatië

Groep E: België, Ierland, Zweden, Italië

Groep F: Portugal, IJsland, Hongarije, Oostenrijk

Italië

FIFA-ranking: 15e

UEFA-ranking: 6e

Palmares: negende deelname, winst in 1968

Hoe geplaatst: Winnaar groep H met 24 wedstrijden. Ongeslagen. Tegen Kroatië (2x) en Bulgarije werd gelijkgespeeld.

Sterspeler: Gianluigi Buffon, Juventus, 37

Bondscoach: Antonio Conte

Resultaten tegen België: 21 wedstrijden, waarvan Italië er 13 won en 4 verloor. De laatste oefeninterland in november 2015 eindigde op 3-1 voor de Rode Duivels.

Goed om weten: Italië is er sinds 1996 altijd bij geweest. In 2000 haalde het de finale nadat het Nederland klopte in de halve finale, en dat ondanks een rode kaart. Oranje miste toen twee strafschoppen en faalde ook helemaal in de beslissende strafschoppenreeks. Huidige doelman Buffon was toen al de nummer één, maar miste het toernooi door een blessure.

Zweden

FIFA-ranking: 25e

UEFA-ranking: 16e

Palmares: zevende deelname

Hoe geplaatst: Moest het na een derde plaats in groep G -na Oostenrijk en Rusland- in de testmachen uitvechten met Denemarken (2-1 thuis, 2-2 uit).

Sterspeler: Zlatan Ibrahimovic, PSG, 34

Bondscoach: Erik Hamren

Resultaten tegen België: 15 wedstrijden, waarvan de Duivels er acht wonnen en vijf verloren. In 2000 wonnen de Duivels de openingsmatch van Euro 2000 nog met 2-1. In januari 2014 wonnen ze het voorlopig laatste treffen met 0-2 (goals Lukaku en Hazard).

Goed om weten: Ontbrak de laatste twee WK’s, maar is er in Europa al voor een vijfde keer op rij bij. Wordt dit het laatste internationale kunstje van Zlatan Ibrahimovic?

Ierland

FIFA-ranking: 31e

UEFA-ranking: 23e

Palmares: derde deelname, kwartfinale in 1964

Hoe geplaatst: Derde in groep D met achttien punten, na Duitsland en Polen, en voor rivaal Schotland. Was in de play-offs de betere van Bosnië-Herzegovina (1-1 heen, 2-0 terug).

Sterspeler: Robbie Keane, LA Galaxy, 35

Bondscoach: Martin O’Neill

Resultaten tegen België: 13 wedstrijden, vijf zeges voor de Rode Duivels. Vier van de laatste zes eindigden gelijk.

Goed om weten: De Ieren pakten vier op zes tegen Duitsland, met een 2-1 overwinning in het eigen Aviva Stadium in Dublin. Robbie Keane was op zijn 35e nog steeds topscorer met vijf goals in de campagne.