Straten van Burundese hoofdstad bezaaid met dode jongeren

Print
Straten van Burundese hoofdstad bezaaid met dode jongeren

Foto: REUTERS

In de Burundese hoofdstad Bujumbura zijn zaterdag de lijken gevonden van zeker 40 jongeren. Volgens getuigen werden ze doodgeschoten door de politie, vaak van kortbij.

De ordediensten van Bujumbura zouden vrijdag alle jongeren die ze tegenkwamen opgepakt en doodgeschoten hebben. Dat is te horen bij de bewoners van verscheidene wijken in de Burundese hoofdstad. Deze actie zou in de namiddag en ‘s nachts gebeurd zijn, uren na de aanval van opstandelingen op drie legerkampen in Bujumbura.

In Nyakabiga, een opstandige wijk in het centrum van Bujumbura, meldden Burundese journalisten en getuigen dat ze twintig lijken hebben gezien van mensen die doodgeschoten waren. ‘Bij sommige van deze jongeren was het hoofd helemaal ontploft, bij anderen was de kogel bovenaan de schedel naar binnen gegaan (...) het is een absolute verschrikking, zij die dat gedaan hebben zijn oorlogsmisdadigers’, zei een Burundese journalist die anoniem wou blijven.

In de naburige wijk Rohero II lagen vijf lijken van jongeren op een van de hoofdwegen, zeiden bewoners over de telefoon.

In Musaga, een andere wijk, ‘heb ik met eigen ogen veertien lijken geteld van jongeren die de voorbije nacht door soldaten en politieagenten geëxecuteerd werden’, aldus een functionaris die eveneens anoniem wou blijven. Hij vertelde dat de politie in de lucht schoot om mensen weg te houden van een plaats waar veel lijken zouden liggen.

Op een officiële uitleg is het nog wachten. De woordvoerder van het leger, kolonel Gaspard Bratuza, twitterde dat een ‘definitieve balans’ van de operaties van vrijdag in Bujumbura zaterdag ‘in de loop van de dag’ zou worden meegedeeld.