Tim Provost (16) naar wetenschapscongres in Madrid

Print
Tim Provost (16) naar wetenschapscongres in Madrid

Foto: Johan Mulders

Tessenderlo - In de Martian speelt Matt Damon een astronaut die gestrand is op Mars. Mars is een onherbergzame en dode planeet, maar er zijn ontelbaar veel planeten en wetenschappers zijn hard op zoek naar planeten waarop wel leven voorkomt. Dat boeit ook Tim Provost, 16 jaar, uit het vijfde jaar industriële wetenschappen, dé STEM-richting bij uitstek in het Technisch Heilig-Hartinstituut van Tessenderlo. Tim woont in Deurne maar zijn horizon reikt veel verder. Tot Madrid en ver daar voorbij.

Waarom ben je naar Madrid geweest, Tim?
Mijn buurman is altijd leerkracht geweest in het Gummarus College in Lier. Hij organiseerde al tweemaal reizen naar een wetenschapscongres voor jongeren in Madrid. Zelf ben ik geboeid door de theoretische aspecten van wiskunde en fysica. Later wil ik fysica en sterrenkunde studeren. Toen ik via mijn buurman vernam dat je in Madrid als jongere kunt deelnemen aan een echt congres was ik enorm geïnteresseerd.

En je bent gaan onderzoeken of je ook naar Madrid kunt gaan?
Ja, ik ben zelf op zoek gegaan en toen bleek dat ik echt zou kunnen gaan, ben ik meteen beginnen schrijven aan mijn paper. Mijn onderwerp was ‘is er leven mogelijk op exo-planeten’, maar de tekst moest wel volledig in het Engels. De combinatie van een persoonlijk dossier en een paper zorgde ervoor dat mijn deelname aanvaard werd.

Kon je hiervoor een beurs krijgen?
Helaas niet. Mijn ouders hebben de reis bekostigd. Gelukkig viel dit niet te zwaar uit en was alles inbegrepen.

Vertel ons over de reis en het congres, Tim!
Er waren tien landen vertegenwoordigd en elk land had vijf deelnemers bij. We reisden onder begeleiding van een leerkracht uit Lier naar Madrid en logeerden in een hotel dat veel weghad van een jeugdherberg.
Het congres had vijf onderzoeksonderwerpen: weerstand tegen antibiotica, nucleaire fusie, nanotechnologie, synthetisch leven en de zoektocht naar bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel. Allemaal boeiend eigenlijk.

Ik kan me voorstellen dat je enorm veel bijleert ...
Ja, we werkten met brainstormsessies, we kregen les van professoren, er waren lezingen van de NASA, we bezochten een energiebedrijf … En natuurlijk bezochten we ook Madrid. We reden er rond met een tourbus, maar het hoogtepunt was de ontmoeting met de burgemeester van de stad en de ambassadeur van België. We bezochten de universiteitsstad Toledo. Allemaal geweldige ervaringen.

Je zult een hoop nieuwe mensen hebben leren kennen, Tim?
Ja, uit Hongarije, Servië, Duitsland, Denemarken, Nederland, Italië, Polen, Slowakije en natuurlijk Spanje zelf. De groep uit Mexico was er jammer genoeg niet bij. Het is geweldig om mensen uit andere culturen te leren kennen. De taalbarrières overwinnen was de grote uitdaging, maar we hebben ons daar kostelijk mee geamuseerd.

En jullie houden contact?
Het internet is gemakkelijk om in contact te blijven. Waarschijnlijk bezoeken de Denen binnenkort ons land. Dat is al iets om naar uit te kijken. Ik kan dit enkel aanraden. Voorwaarde is wel dat je wetenschappelijk geïnteresseerd bent, een mondje Engels praat, extra wilt werken en sociaal moet ingesteld zijn. Maar je krijgt er dan wel een heel avontuur voor terug!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio