Vermoedelijke IS-ronselaar opgepakt in Spanje

Print
Vermoedelijke IS-ronselaar opgepakt in Spanje

Foto: blg

De Spaanse politie heeft een vermoedelijke aanhanger van de terreurorganisatie IS (Islamitische Staat) opgepakt die doelgericht minderjarigen voor de oorlog in Syrië geronseld zou hebben. De 34-jarige man werd zaterdag in de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika opgepakt, zo deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Madrid mee.

De man, een Spanjaard, legde zich naar verluidt ook toe op de indoctrinatie en radicalisering van jongeren. Hij hangt de meest orthodoxe vorm van het salafisme aan, een ultraconservatieve stroming in de islam.

De paramilitaire politie Guardia Civil was de man volgens het ministerie op het spoor gekomen nadat vastgesteld was dat verscheidene meisjes en jongens vanuit Ceuta naar Syrië gereisd waren. De ronselaar zocht onder meer op het internet naar labiele jonge mensen. Hij gebruikte voor zijn activiteiten ook een bekend cultuurcentrum in Ceuta.

Met de arrestatie van zaterdag stijgt het aantal vermoedelijke jihadisten dat sinds de aanslagen van Parijs (13 november) in Spanje opgepakt werd, tot tien. In heel dit jaar werden in Spanje in totaal 74 vermoedelijke leden en sympathisanten van IS gearresteerd.