Merkel sluit elke samenwerking met Assad uit tegen IS

Print
Merkel sluit elke samenwerking met Assad uit tegen IS

Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit elke samenwerking met de Syrische president Bashar al-Assad uit in de strijd tegen de jihadisten van IS (Islamitische Staat). In een gesprek met een Duitse krant dat zaterdag gepubliceerd werd, zegt ze dat de “meerderheid” van de Syriërs die naar Europa gevlucht zijn, aan Assads bewind wilde ontkomen.

“Assad en zijn troepen maken geen deel uit van de internationale alliantie tegen IS. Laten we niet vergeten dat de meeste vluchtelingen die naar ons gekomen zijn, voor Assad gevlucht zijn”, benadrukte Merkel in de krant Augsburger Allgemeine.

“Hij blijft bomvaten op zijn eigen volk gooien, er kan geen toekomst voor hem zijn aan het hoofd van de staat”, zei ze. Wel riep ze op tot een “politieke oplossing” van het conflict door middel van onderhandelingen tussen het bewind en de opposanten.

Vluchtelingenbeleid

De bondskanselier verdedigde in het interview haar weigering om de Duitse grenzen te sluiten voor vluchtelingen. “Ik werk aan een inperking van het aantal (migranten dat in Duitsland toestroomt), maar het is een illusie te denken dat het vluchtelingenprobleem aan de Duits-Oostenrijkse grens kan worden opgelost. Grote vluchtelingenbewegingen kunnen enkel door internationale samenwerking worden opgelost”, zei ze nog aan de Augsburger Allgemeine.

Volgens Merkel kan de toestroom enkel gekanaliseerd worden door een betere bescherming van de buitengrenzen van de Europese Unie en een nauwere samenwerking met Turkije.