Tien aanhoudingen in grootschalig drugsonderzoek van parketten Limburg en Bologna

Print
Tien aanhoudingen in grootschalig drugsonderzoek van parketten Limburg en Bologna

Foto: Archief

Maasmechelen -

Het parket en de federale gerechtelijke politie van Limburg en het gerecht in het Italiaanse Bologna hebben het afgelopen jaar een intensief onderzoek gevoerd naar een grootschalige internationale handel in verdovende middelen, die in handen was van een Italiaanse misdaadorganisatie. Daarbij werden in België in totaal tien mensen aangehouden.

“Initieel werd er vanuit Italië informatie aangeleverd dat in hun onderzoek twee keer een partij cocaïne onderschept werd. De drugs werden doorgevoerd via een man in Maasmechelen, die contactpersoon en leverancier was”, zegt Dominique Renotte, perswoordvoerder van het parket van Limburg. “De Maasmechelaar had veelvuldig en intensief contact met een persoon uit Meise, die een bekende was van het Italiaanse gerecht, omdat hij eerder in Italië tot 26 jaar cel was veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij internationale drugshandel.”

In een latere fase konden andere criminelen, die voor de invoer van cocaïne gekend waren, in beeld worden gebracht, zegt Renotte nog. “In de haven van Amsterdam werd een lading van 300 kilo cocaïne in beslag genomen, die direct aan de organisatie kon worden gelinkt.”

Voorts bleek dat er ook leveringen waren aan een Duitse vertakking van dezelfde Italiaanse organisatie. “Door de goede justitiële en politionele samenwerking met Duitsland werd ook daar een apart onderzoek gestart, waarbij na twee acties een tiental kilo coke in beslag kon worden genomen en vijf personen aangehouden werden.”

Ondertussen konden de speurders de man uit Meise lokaliseren en oppakken in een ziekenhuis waar hij opgenomen was. Zijn aanhouding was het begin van een reeks huiszoekingen en arrestaties. Elf mensen moesten voor de onderzoeksrechter verschijnen, die tien verdachten aanhield en opsloot. Enkele andere betrokkenen worden nog actief opgespoord.

Bij een van de huiszoekingen werden onder meer vuurwapens, 70.000 euro cash, een zware tabletteerpers, diverse pakketten cocaïne en versnijdingsproducten aangetroffen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio