Scouts en Chiro verwelkomen jonge vluchtelingen

Print
Scouts en Chiro verwelkomen jonge vluchtelingen

Foto: pkk

Jeugdbewegingen als Scouts en Chiro doen hun duit in het zakje om de penibele situatie van vluchtelingen wat te verlichten. Een aantal groepen is zich in asielcentra gaan voorstellen, zodat jonge asielzoekers aan hun activiteiten kunnen deelnemen. ‘Het gaat om een tegemoetkoming aan mensen in nood’, benadrukt Jan Van Reusel, de woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen, zaterdag.

De krant Het Nieuwsblad berichtte zaterdag over de inspanningen die de jeugdbewegingen doen om iets voor de jonge vluchtelingen te doen.

Volgens Van Reusel gaat het nog om een beperkt aantal scoutsgroepen, in Antwerpen en Brussel. Die vroegen zelf om naar asielcentra te mogen gaan om te kijken wat ze kunnen betekenen voor de jonge asielzoekers. Dat leverde al enkele nieuwe leden op.

‘Het gaat om een tegemoetkoming aan kwetsbare mensen in nood, niet om een wervingscampagne’, benadrukt Van Reusel. ‘Het betekent een paar uur verstrooiing voor kinderen in een noodsituatie.’

Net als de Scouts, benadrukt ook de Chiro in Het Nieuwsblad dat alles gebeurt in overleg met organisaties als Fedasil. Beide jeugdbewegingen geven hun groepen ook tips om de activiteiten enigszins aan te passen. Een dropping bijvoorbeeld zou beangstigend kunnen zijn voor een vluchteling.

Scouts en Gidsen Vlaanderen werkt aan een rubriek met vaak gestelde vragen voor zijn groepen. Op de website van de Chiro staat al een fiche rond vluchtelingen.