Rechtstreekse hulp voor personen met handicap wordt meer flexibel

Print
Rechtstreekse hulp voor personen met handicap wordt meer flexibel

Archiefbeeld Foto: Bart Dewaele

De laagdrempelige ondersteuning van personen met een handicap wordt hervormd. Nu is er bij die Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) een opdeling tussen begeleiding, dagopvang en verblijf. Die opdeling verdwijnt om plaats te maken voor een ‘flexibel totaalpakket’ waardoor de hulp meer op eigen maat wordt ingevuld. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Personen met een handicap kunnen vandaag al, zonder verdere procedures of ellenlange wachtlijsten, gebruikmaken van rechtstreeks toegankelijke hulp. Het gaat om een echt laagdrempelig aanbod waarbij men kan kiezen voor begeleidingen (bv. een individueel gesprek met een begeleider), dagopvang (tot 24 dagen of 48 halve dagen) of verblijf (maximaal 12 overnachtingen per jaar).

Maar uit de realiteit blijkt dat veel mensen met een handicap maar één van die mogelijkheden benutten, bijvoorbeeld enkel dagopvang en nooit verblijf. De regering maakt daarom komaf met de klassieke opdeling en kiest voor een totaalpakket waarbij de persoon met een handicap ‘het ondersteuningspakket meer op zijn of haar maat en behoeften kan afstemmen’, luidt het.

‘De cliënt die slechts voor één ondersteuningsvorm kiest, zal beduidend meer ondersteuning kunnen genieten dan voorheen: bijvoorbeeld 91 dagen dagopvang in plaats van 24 voorheen’, aldus Vandeurzen.