Spoorbaas wijkt niet: "Het personeel moet harder werken"

Print
Spoorbaas wijkt niet: "Het personeel moet harder werken"

Foto: Belge

“Ik kan niet blijven ­besparen op potloden. De NMBS moet veel grondiger ingrijpen om een performanter bedrijf te worden. Ik blijf er daarom bij: mijn personeel zal harder moeten werken. Er is geen andere keuze.” Dat zegt spoorbaas Jo Cornu, die voor het eerst reageert op het vakbondsplan om in januari het spoor vijf dagen plat te leggen.

Nee, de NMBS is geen normaal bedrijf. Cornu beseft het maar al te goed, zeker nu de vakbonden de start van het nieuwe jaar al hypothekeren. De kans bestaat dat het spoor in januari vijf dagen plat gaat. “In een gewoon bedrijf zouden ook vakbondsmensen ongerust zijn als het financieel slecht gaat met hun bedrijf. Bij het spoor gaat het er anders aan toe. In 2005 heeft de regering 7 miljard euro schuld van de NMBS voor haar rekening genomen. Ik heb de indruk dat veel vakbondsmensen er nu opnieuw vanuit gaan dat de ­regering wel klaar zal staan om de financiële put te vullen.”

Die ingesteldheid verbaast Cornu. “Ik ben teleurgesteld in het personeel. Er is acht maanden lang onderhandeld. Er ligt een redelijk voorstel op tafel. We gaan echt niet tot het ­uiterste. Elke werknemer moet vandaag 160 productieve dagen per jaar werken, we willen naar 170 dagen gaan. Een verhoging van 6 procent. Dat is redelijk”, vindt de spoorbaas. “In onze benchmarkstudie bleek dat onze productiviteit 9 procent lager ligt in vergelijking met de ons omringende landen. Een probleem dat ik moet aanpakken, omdat de ­regering het de NMBS oplegt.”

Lees dit weekend meer in Het Belang van Limburg.